Hlavní obsah

Starlinku už roste internetová konkurence ve vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

První prototypy družic pro plánovaný projekt Kuiper odstartovaly na konci minulého týdne z amerického kosmodromu na Floridě. Společnost Amazon chce satelity využít k pokrytí celého světa internetem, bude tak konkurovat Starlinku od společnosti SpaceX, za kterou stojí multimiliardář Elon Musk.

Z Floridy odstartovaly první prototypy družic Amazonu, mají konkurovat Starlinku.Video: Reuters

 
Článek

Raketa Atlas 5, kterou společně provozují Boeing a Lockheed Martin pod skupinou United Launch Alliance, se vydala na svou vesmírnou cestu z floridského mysu Canaveral krátce po 20:00 středoevropského času. Nesla s sebou dvě testovací družice Amazonu.

Šéf Amazonu a nejbohatší člověk na světě Jeff Bezos chce v rámci projektu Kuiper dostat prostřednictvím své společnosti Blue Origin na oběžnou dráhu naší planety celkem 3236 družic.

Země už jim nestačí. Technologičtí giganti svádí boj o vesmír

Internet a PC

Funkční systém až příští rok

Současné prototypy nicméně mají sloužit pouze k ladění systémů. První funkční družice schopné šířit internetový signál by měly být vyslány do vesmíru na začátku příštího roku. Firma plánuje, že bezprostředně poté spustí i testovací provoz pro své klienty.

„Je to pro nás klíčový okamžik, Amazon dostal družice do vesmíru vůbec poprvé. Ať už mise dopadne jakkoliv, můžeme se z toho hodně naučit,“ prohlásil šéf projektu Kuiper Rajeev Badyal.

Nová satelitní síť by měla sloužit k šíření internetu, ale také k šíření služeb přímo Amazonu napříč celou planetou. Jde především o cloudové služby, které v posledních letech zažívají obrovský boom.

Cloudové služby fungují v podstatě jako externí úložiště na internetu. Podniky je využívají k přesunutí své pracovní agendy, aby za měsíční poplatek snížily své náklady na ukládání dat i potřebný software. O vše se v podstatě starají vzdálené počítače firem, které cloudové služby nabízejí.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Šéf Amazonu Jeff Bezos

Starlink jako největší konkurence

Rozvoj soukromého sektoru internetového připojení pomocí satelitů je v plném proudu. Momentálně největším hráčem v této oblasti je Starlink – projekt americké společnosti SpaceX, který již umístil na oběžnou dráhu několik tisíc satelitů a má více než dva miliony zákazníků v 60 zemích světa, jak informovala agentura Reuters.

Starlink nabízí své služby i v Česku. Zájemci o připojení si za 11 000 Kč koupí potřebné vybavení pro příjem signálu, měsíční paušál pak činí 1400 Kč v případě základního tarifu. Za tuto sumu lidé získají vysokorychlostní internet s rychlou odezvou.

Foto: archív výrobce

Anténa od Starlinku

Přesné parametry připojení se nicméně liší podle kvality signálu, uživatelé v naší domovině ale běžně dosahují rychlosti stahování přes 100 Mb/s a nahrávání 20 Mb/s. Reálná odezva se pak pohybuje okolo 30 ms.

Jak je z řádků výše patrné, ceny satelitního připojení jsou tedy násobně vyšší, než jsme zvyklí u běžných nabídek internetu od lokálních poskytovatelů. Takto rychlý internet je totiž možné v Česku bez problémů sehnat například přes pevnou linku či kabelovku za pár stokorun.

Satelitní připojení je nicméně primárně určeno pro vzdálené lokality a venkovské oblasti, kde jiná možnost vysokorychlostního připojení není k dispozici.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Elon Musk

Mobilní síť bude i na Měsíci, pro NASA ji postaví Nokia

Mobil

Reklama

Související témata:
Projekt Kuiper

Související články

Výběr článků

Načítám