Hlavní obsah

Spuštění sítě Threads je v Česku na spadnutí. Takto získáte pozvánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřívější spekulace o tom, že americká společnost Meta Platforms uvede do Evropy novou sociální síť Threads ještě během prosince, se potvrdily. Stane se tak tento týden ve čtvrtek, pozvánky je možné již nyní získat na Instagramu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Aplikace Threads, v pozadí logo Twitteru (nyní síť X)

Článek

První zprávy o tom, že Threads zamíří po měsících čekání do Evropy, rozvířil již koncem listopadu americký list The Wall Street Journal (WSJ). Meta však tehdy tyto informace nijak nekomentovala.

Až nyní se na Instagramu, což je vedle Facebooku další sociální síť Mety, objevila pozvánka. Podle ní bude v Česku nová sociální síť Threads zpřístupněna tento týden ve čtvrtek 14. prosince přesně ve 12:00 středoevropského času.

Zástupci Mety však zatím neupřesnili, zda v tento den budou moci síť využívat všichni uživatelé, nebo pouze jedinci s pozvánkou. Časový odpočet nicméně běží i na oficiálním webu threads.net, a tak je pravděpodobné, že přístup získají všichni uživatelé.

Foto: repro threads.net

Časový odpočet běží i na oficiálním webu threads.net.

Threads se chystá do Evropy. Bude konkurovat síti X

Internet a PC

Pokud přesto chcete mít jistotu, že se na novou sociální síť podíváte mezi prvními uživateli v Česku, je vhodné si pozvánku prostřednictvím Instagramu vyvolat.

To je poměrně jednoduché, stačí do vyhledávacího pole napsat slůvko „ticket“, načež se v pravém horním rohu zobrazí logo vstupenky. Když na něj kliknete, aktivujete samotnou pozvánku, která již bude obsahovat jméno vašeho profilu a odkaz na stažení mobilní aplikace Threads.

Sluší se nicméně podotknout, že aplikace zatím není v našich končinách k dispozici, stáhnout ji bude možné patrně až ve čtvrtek.

Foto: Novinky

Pozvánka na Instagramu

Naprostý hit

Sociální síť Threads byla oficiálně spuštěna letos zkraje července. Meta otálela s uvedením Threads v Evropě kvůli místním regulátorům a obavám z možných pokut.

WSJ však tvrdí, že se zástupci internetového gigantu již dohodli s představiteli Evropské unie na zásadním ústupku. Síť Threads by díky tomu měla být dostupná v EU i neregistrovaným uživatelům. Ti budou moci sledovat obsah na síti bez nutnosti registrace, ale nebudou mít možnost vytvářet vlastní příspěvky.

V prvních dnech po spuštění v zahraničí se zdálo, že půjde o naprostý hit. Za pět dnů si totiž aplikaci stáhlo 100 milionů lidí. Už v srpnu ale šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg podle agentury Reuters zaměstnancům přiznal, že popularita dramaticky klesla.

„Samozřejmě pokud se přihlásí více než 100 milionů lidí, v ideálním případě by bylo úžasné, kdyby všichni zůstali, nebo alespoň polovina. Tam ale ještě nejsme,“ řekl tehdy zaměstnancům Zuckerberg, čímž dal jasně najevo, že polovina uživatelů už konkurenta Twitteru opustila.

Foto: Leah Millis, Reuters

Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Vážná konkurence pro síť X

Načasování příchodu sítě Threads do Evropy je velmi nešťastné pro konkurenční platformu X, za kterou stojí americký multimiliardář Elon Musk. Reálně totiž hrozí, že část uživatelů přesedlá na novinku od Mety.

Pokud se to stane, problémy sítě X se ještě prohloubí. V současnosti totiž tato platforma bojuje s odchodem inzerentů kvůli kontroverzním výrokům Muska, inzerci pozastavily například společnosti Apple, Disney a IBM.

Jeden z nejnovějších kontroverzních výroků dvaapadesátiletého miliardáře se týkal Židů, kteří podle Muska „podporují nenávist vůči bělochům“. „Říkáš naprostou pravdu,“ napsal k jednomu postu na síti X podnikatel v polovině listopadu.

Foto: Reuters

Miliardář Elon Musk

Musk vulgárně zaútočil na inzerenty. Pokud X zkrachuje, bude to prý jejich vina

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám