Hlavní obsah

Sněmovna schválila plošný zákaz TikToku v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američtí zákonodárci se obávají především o data uživatelů, proto chtějí TikTok zakázat. Peking podle nich může využívat svůj vliv ve společnosti ByteDance, aby získal údaje Američanů – a pochopitelně i dalších uživatelů.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Sociální síť TikTok. Ilustrační snímek

Článek

Zákaz by se tedy netýkal pouze státních zaměstnanců a úředníků, ale s ohledem na možné riziko by byl plošný.

Návrh počítá s tím, že společnost ByteDance by musela v horizontu šesti měsíců TikTok odprodat.

Pokud by tak zástupci tohoto čínského gigantu neučinili, databáze aplikací provozované společnostmi Apple či Google by nemohly na území USA tyto aplikace vůbec poskytovat.

Montana chtěla zakázat TikTok všem obyvatelům. Narazila u soudu

Internet a PC

Přestože návrh pojednává výhradně o TikToku, podle agentury Reuters by nový zákon v případě schválení umožňoval americké vládě zakazovat i jiné digitální služby se zahraničními majiteli.

Americký prezident Joe Biden během uplynulého víkendu prohlásil, že by návrh podepsal, pokud by mu jej Kongres poslal. Agentura Reuters nicméně zdůraznila, že není jasné, zda návrh projde i Senátem. Až k prezidentovi se text tedy nemusí vůbec dostat.

Zástupci čínské společnosti ByteDance už proti návrhu protestovali, a to ještě před jeho schválením americkou Sněmovnou. Označují jej za protiústavní.

V Montaně zasáhl soud

Tlaky na zákaz TikToku začaly v USA sílit kvůli obavám o uživatelská data už v loňském roce. Během léta si například zákonodárci v Montaně odhlasovali celostátní zákaz čínské sociální sítě TikTok – nejen pro úředníky, ale pro všechny uživatele.

Montana se tak měla stát prvním americkým státem, který přistoupí k takto přísným represím kvůli obavám o bezpečnost dat uživatelů. Plány zákonodárců ale narazily u soudu.

V prosinci totiž okresní federální soud v Missoule předběžně rozhodl, že „zákaz by mohl porušit první dodatek americké ústavy o svobodě slova“.

Proces sice pokračuje, ale na základě rozhodnutí soudu zákaz používání aplikace v Montaně zatím platit nemůže, i když tak zákonodárci zamýšleli už od začátku tohoto roku.

Zákon podporuje naši společnou prioritu - ochranu obyvatel Montany před dohledem čínské komunistické strany
guvernér Greg Gianforte

Schválený zákon, který z rozhodnutí soudu zatím neplatí, byl přitom velmi přísný. Legislativa explicitně zakazuje stahování aplikace TikTok v Montaně a bude pokutovat jakékoliv obchody s aplikacemi nebo samotný TikTok, pokud by ji nabízely v tomto státě.

Výše pokuty byla stanovena na 10 000 dolarů (225 000 Kč) denně za každý případ, kdy by subjekt nabídl uživatelům přístup k této aplikaci, informovala agentura Reuters.

Je však nutné upozornit, že pokuta se nevztahuje na samotné uživatele TikToku. Pokud se jim podaří aplikaci nějakým způsobem získat, nikdo je pokutovat nebude. Restrikce jsou tedy namířeny výhradně na obchody s aplikacemi.

Guvernér Greg Gianforte už vloni burcoval, že tento zákon podporuje „naši společnou prioritu - ochranu obyvatel Montany před dohledem čínské komunistické strany“.

Vedle toho svým podpisem také zakázal používání jakýchkoliv sociálních sítí, které shromažďují nebo poskytují osobní údaje „zahraničním nepřátelům“ na vládních zařízeních.

Stopka i v Česku

Používání aplikace TikTok na vládních zařízeních už se rozhodly zakázat všechny státy takzvané aliance Five Eyes, která sdružuje rozvědky USA, Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Obdobný krok ohlásily Belgie, Francie i Evropská komise.

Podobný krok udělala i česká ministerstva. Na začátku března český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínským programem.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedávají jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mne to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Evropská komise si došlápne na TikTok kvůli ochraně dětí na síti

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám