Hlavní obsah

Windows 11 používá už 400 milionů lidí. Trhu ale stále vládnou desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows 11 je na trhu již dva roky, doposud si tuto platformu nainstalovalo 400 milionů lidí. I když popularita jedenáctek neustále roste, trhu stále kraluje Windows 10, a to s velkou převahou. Vyplývá to z informací analytického portálu StatCounter.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Microsoft zveřejnil minulý měsíc zprávu o svých hospodářských výsledcích. Americký softwarový gigant uvedl, že ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 27 procent na 22,3 miliardy dolarů (518 miliard Kč).

Ve zprávě však nepadlo ani slovo o tom, jak si stojí operační systém Windows 11, který je přitom pro Microsoft jedním z klíčových produktů. Jen spekulovat můžeme o tom, zda to bylo kvůli tomu, že svého předchůdce jedenáctky ani zdaleka nedostihly.

Vylepšený Xbox zaujal, ukazují tržby Microsoftu

Hry a herní systémy

Zprávu o počtu instalací nakonec zveřejnil až Zac Bowden ze serveru Windows Central, který se odvolává na svůj vlastní zdroj přímo z Microsoftu. Společnost sice oficiálně nepotvrdila, že Windows 11 skutečně používá 400 milionů lidí, nicméně server Windows Central přinesl v minulosti již několikrát informace přímo ze zákulisí softwarového giganta ještě předtím, než je zástupci společnosti oficiálně potvrdili.

Bližší pohled na celou situaci na trhu odkrývají také data analytického portálu StatCounter, podle kterých se dlouhodobě drží na první příčce nejpopulárnějších operačních systémů Windows 10. Podle posledních zveřejněných dat za září má podíl 71,62 %.

V případě desítek se v uplynulém roce měnil podíl na trhu jen nepatrně, zkraje letošního roku dokonce počet instalací tohoto stařičkého systému z roku 2015 ještě nepatrně vzrostl.

Teprve až druhá příčka patří v oblíbenosti Windows 11, avšak s výrazně nižším podílem, který v září činil 23,64 %. Je to sice velký odskok proti desítkám, nicméně popularita jedenáctek neustále roste, před rokem byl podíl Windows 11 pouze 13,61 %.

Relativně nízký počet instalací je překvapivý i s ohledem na fakt, že stahovat Windows 11 mohou majitelé desítek jako bezplatný update přímo ze stránek Microsoftu, případně prostřednictvím aktualizační služby Windows Update.

Foto: archív tvůrců

Tmavý režim přebarví samozřejmě i nabídku Start.

Co nabízí Windows 11?

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě jde o živá okna, ve kterých se zobrazují důležité informace, o něž uživatel stojí. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna může uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče, v jedenáctkách se jednotlivé tituly načítají citelně rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabízí operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

Do nového systému jdou navíc nainstalovat aplikace, které jsou určeny pro mobilní platformu Android.

Nejobávanější škodlivé kódy, které útočí na počítače s Windows

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám