Hlavní obsah

Popularita Windows 10 překvapivě stoupla, jedenáctky hrají až třetí housle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před rokem představil Microsoft Windows 11, vše nasvědčovalo tomu, že starší desítky jsou odsouzené k zániku. V minulém měsíci ale jejich podíl dokonce ještě stoupl, jak dokládají data analytického portálu StatCounter.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Rychlý vzestup Windows 11 byl predikován především s ohledem na fakt, že stahovat Windows 11 mohou majitelé desítek jako bezplatný update přímo ze stránek Microsoftu, případně prostřednictvím aktualizační služby Windows Update.

Květnová data StatCounteru nicméně jasně ukázala, že trhu stále neohroženě kraluje operační systém Windows 10 (71,82 %). Druhá příčka patřila tehdy nepodporované platformě Windows 7 s podílem 13,03 % a teprve až třetí byl systém Windows 11 (10,08 %).

Nová éra Windows odstartovala před rokem, trhu stále kralují desítky

Software

Překvapení přinesla nejnovější data za červen. Přestože prakticky od konce loňského roku desítky soustavně ztrácely, v červnu se v meziměsíčním srovnání jejich podíl na trhu zvýšil z 71,82 % na 73,45 %.

Evidentně to bylo na úkor strojů s platformou Windows 7, počet instalací sedmiček totiž poklesl z 13,03 % na 11,54 %. Na Windows 7 se tak pomalu dotahuje i nejnovější systém amerického softwarového giganta. Windows 11 běží již na 10,96 % strojů.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Co nabízí Windows 11?

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě jde o živá okna, ve kterých se zobrazují důležité informace, o něž uživatel stojí. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna může uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče, v jedenáctkách se jednotlivé tituly načítají citelně rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabízí operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

Do nového systému jdou navíc nainstalovat aplikace, které jsou určeny pro mobilní platformu Android.

Foto: archív tvůrců

Jednou z výhod Windows 11 je snadná práce s okny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Počítače zrychlí díky aktualizaci Windows 11

Už od loňského léta si řada uživatelů stěžuje na to, že jejich počítače nefungují na plný výkon. A to kvůli operačnímu systému Windows 11, který obsahuje chybu...

Výběr článků

Načítám