Hlavní obsah

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První pololetí je ve školách takřka u konce, odměnou za hezké vysvědčení mohou být pro děti i studenty elektroničtí pomocníci. Tyto technické vychytávky je nejen potěší, ale zároveň jim i usnadní práci.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Počítače, tablety a smartphony s připojením na internet považuje většina mladistvých za naprostou samozřejmost. A není žádným tajemstvím, že tyto chytré pomocníky často využívají ke krácení volného času. V drtivé většině případů buď hrají hry, sledují videa na internetu, nebo brouzdají na sociálních sítích.

Čas lze nicméně využít daleko efektivněji, děti se například mohou naučit programovat. Programátorů je totiž stejně jako dalších IT expertů akutní nedostatek, a tak děti mohou svůj koníček už za pár let snadno proměnit v lukrativní zaměstnání.

Rodiče mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení pomocí sofistikovaných hraček. Ty dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnily jejich příkazy.

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Testy

Základy programování

Příkladem budiž robotické autíčko Car Kit od společnosti Seed Studio. To je současně hračkou a výukovou pomůckou. Pomáhá dětem rozvíjet schopnost řešit problémy, zlepšovat matematické dovednosti a také je formou hry učí základní znalosti v oboru programování.

Autíčko složené ze 4 magnetických modulů se pohybuje po nakreslených drahách a poslouchá povely, které lze snadno naprogramovat prostřednictvím programovacího softwaru v počítači. Je kompatibilní se stavebnicemi Lego a s balíčkem Starter Kit, který umožňuje využít dálkové ovládání a aktivaci zvukem.

Foto: archív výrobce

Robotické auto od Seed Studio se naučí jezdit jen díky tahům fixou. Cena: 2690 Kč

Základy programování mladším i větším školákům osvětlí také robotická koule Sphero BOLT. Odolná koule s programovatelným 8×8 světelným displejem a pokročilými senzory pro sledování rychlosti, směru a zrychlení otevírá nekonečné množství kódovacích a herních funkcí. Dokonce může „komunikovat“ s ostatními BOLT roboty.

Děti mohou programovat Sphero BOLT pomocí jednoduchého rozhraní aplikace Sphero Edu!, které jim současně otvírá cestu k poznání programovacího jazyka JavaScript využívaného ve webovém prostředí. Aplikace podporuje operační systémy iOS, Android, Kindle i Chrome.

Foto: archív výrobce

Sphero BOLT si klade za cíl interaktivním způsobem naučit děti analytickému myšlení. Cena: 6090 Kč

Notebooky na učení i zábavu

Počítačové tablety a notebooky se používají běžně ke studiu na vysokých školách. Stále častěji však uplatnění nacházejí také ve středních a v některých případech dokonce i v základních školách. Modelů určených pro studenty je na trhu celá řada.

Především při výběru notebooku hraje velmi důležitou roli hmotnost. Každý gram navíc je v aktovce při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Foto: archív výrobce

Notebook Zenbook Flip 13 díky otočné konstrukci a dotykovému displeji nahradí i tablet. Cena: 21 490 Kč

Sluší se nicméně podotknout, že otázku hmotnosti do značné míry ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Přeborníky na nízkou hmotnost jsou tablety, některé modely totiž nejsou o moc těžší než obyčejný mobil – váží několik stovek gramů. Další velkou výhodou tabletů je dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Nepodceňovat odolnost

Při výběru notebooku nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Povedené notebooky, které studentům dobře poslouží, se dají sehnat už okolo deseti tisíc korun. Odolnější stroje zpravidla vyjdou o pár tisíc dráž. Za částky okolo 20 000 Kč je možné sehnat nejen stroje s herními grafikami, ale klidně i dotykovými displeji.

Tablety jsou citelně levnější, sehnat obstojný model za méně než pět tisíc korun není vůbec žádný problém. S vyšší cenovkou kromě výkonu roste zpravidla i kvalita displeje.

Foto: archív výrobce

Nokia T10 je tablet pro méně náročné uživatele, dětem jistě dobře poslouží. Cena: 2890 Kč

Šikovné vychytávky pro herní nadšence

Testy

Reklama

Související články

Chytré vychytávky pro dům i zahradu

V dnešní době už nejsou chytré pouze telefony. Tímto přídavným jménem bývají označovány také žárovky, termostaty a řada dalších zařízení. Poradíme, jak takovou...

Lákadla cenově dostupných mobilů

Výrobci zpravidla dávají na odiv své vlajkové modely. Je to logické, obsahují ty nejvýkonnější součástky, nejlepší fotoaparáty a zpravidla i pokrokové...

Výběr článků

Načítám