Hlavní obsah

Umělá inteligence bude pomáhat detekovat plevel na polích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S detekcí plevele na polích by podle vědců z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně mohla pomoci umělá inteligence. Zemědělci by díky ní například mohli cíleněji dávkovat herbicidy nebo vynechávat místa při hnojení. Informovala o tom mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cílená aplikace pesticidů je jednou z oblastí, na kterou se zaměřuje tzv. precizní zemědělství. S pomocí speciálních dronů mohou zemědělci plošně monitorovat pole a na základě získaných dat pak dokážou určit, která místa jsou zasažena plevelem a potřebují ošetřit. Vyhodnocování snímků by pěstitelům mohla usnadnit umělá inteligence. Vědci podle mluvčí pracují na optimalizaci procesu, zaměřit se přitom chtějí na plevel, který lze obtížně detekovat.

„Výsledky řady výzkumů ukazují výraznou úsporu herbicidů při jejich cílené aplikaci, ať už v podobě bodového využití, nebo plošného variabilního dávkování. Objem použitého postřiku se může snížit o 30 až 80 procent,“ uvedl Vojtěch Slezák z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Agronomické fakulty.

Lidská práce je levnější než AI. Zatím

Internet a PC

Menší zátěž pro životní prostředí

Výsledkem cílené aplikace je nejenom menší zátěž pro životní prostředí, ale také nižší náklady pro pěstitele. Potřebná data získávají zemědělci ze snímků pořízených drony. „Boom ve využívání bezpilotních letadel pozorujeme mezi českými agronomy od roku 2022, kdy se na trh dostal cenově dostupný a uživatelsky přívětivý dron,“ upřesnil výzkumník.

Cílem vědců je vytvořit sadu doporučení, kterými by se zemědělci při monitoringu plevele mohli řídit. „Proces cílené aplikace zahrnuje tři fáze. Tou první je výběr vhodného dronu a nastavení správných letových parametrů, například výšky letu. Druhou oblastí je vyhodnocení dat s pomocí pokročilých algoritmů založených na strojovém učení – tedy datová analýza s využitím umělé inteligence. Třetí kategorií je pak samotná aplikace postřiku na pozemek, aby vše zafungovalo tak, jak má. Jednoduše řečeno, chceme vybrat to nejekonomičtější a nejefektivnější řešení pro agronoma,“ uvedl Slezák.

Vědci budou testovat tři typy komerčně dostupných zemědělských dronů. Na získaných datech pak budou „učit“ umělou inteligenci plevele rozpoznávat. Soustředit se přitom chtějí na obiloviny a v nich rostoucí plevel. „Většina v současnosti publikovaných výzkumů se věnuje širokořádkovým plodinám, jako je například cukrová řepa. My se chceme zaměřit na obiloviny, u kterých je detekce plevelů obtížnější,“ řekl výzkumník.

Ve využití dronů vidí vědec obecně velký potenciál do budoucna, čemuž podle něj odpovídá i rostoucí zájem o tyto technologie mezi agronomy. „Drony pomáhají zemědělcům nejenom při detekci plevelů, ale také při monitoringu aktivních nor hrabošů. Můžeme s jejich pomocí zjišťovat biotické i abiotické poškození porostu, cíleně dávkovat herbicidy nebo vynechávat místa při hnojení,“ vyjmenoval.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Žádný social scoring. Umělá inteligence dostane v EU jasná pravidla

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám