Hlavní obsah

Lidská práce je levnější než AI. Zatím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Umělá inteligence (AI) nyní nedokáže z hlediska nákladů efektivně nahradit většinu pracovních míst. Ukázala to studie Massachusettského technologického institutu (MIT), na kterou upozornila agentura Bloomberg. Zatím tak podle ní není třeba se obávat likvidace pracovních míst umělou inteligencí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie je jednou z prvních hloubkových sond do toho, jak životaschopné je nahrazování lidské pracovní síly umělou inteligencí. Výzkumníci zkoumali ve Spojených státech, jak výhodné z hlediska nákladů je nahrazení různých pracovních úkolů automatizací.

Zaměřili se na pracovní místa, kde se využívá počítačové vidění, tedy schopnost počítače vizuálně vnímat svět kolem sebe a získávat informace z vizuálních dat, například na učitele a odhadce nemovitostí.

Ukázalo se, že podle výše mzdy v dolarech by mohlo být efektivně nahrazeno jen 23 procent pracovníků. V ostatních případech vykonávali lidé tuto práci levněji, protože instalace a provoz vizuálního rozpoznávání s pomocí umělé inteligence jsou nákladné.

AI ovlivní téměř polovinu pracovních míst. Zhorší se nerovnost, varuje MMF

Software

Počítačové vidění

Počítačové vidění je obor AI, který umožňuje strojům získávat smysluplné informace z digitálních obrázků a dalších vizuálních vstupů. Jeho nejrozšířenější aplikace je v systémech detekce objektů pro autonomní řízení nebo pomoc při kategorizaci fotografií v chytrých telefonech. Poměr nákladů a přínosů počítačového vidění je nejpříznivější v segmentech jako maloobchod, doprava a skladování. Je příznivý také ve zdravotní péči.

Přijímání AI v řadě odvětví loni zrychlilo, poté co aplikace ChatGPT firmy OpenAI a další generativní nástroje ukázaly potenciál této technologie. Technologické společnosti, od amerických firem Microsoft a Alphabet po čínské Baidu a Alibaba, zaváděly nové služby AI a navýšily své vývojové plány, a to takovým tempem, že někteří představitelé odvětví varovali, že je nebezpečně rychlé.

Obavy z dopadu AI na pracovní místa jsou již dlouho velkým tématem. Mezinárodní měnový fond minulý týden uvedl, že AI celosvětově ovlivní téměř 40 procent pracovních míst.

Studie pomocí on-line průzkumů shromáždila údaje o přibližně 1000 vizuálně asistovaných úkolů v 800 profesích. Podle výzkumníků lze dnes nákladově efektivně automatizovat jen tři procenta takových úkolů. Pokud by se ale snížily náklady na data a zvýšila přesnost, mohlo by se číslo do roku 2030 zvýšit až na 40 procent.

Více automatizace bude v maloobchodě a zdravotnictví a méně v oblastech jako je stavebnictví, těžba nebo nemovitosti.
ředitel výzkumného projektu Neil Thompson

Jedna z případových studií uskutečněných MIT se zabývala hypotetickou pekárnou. Pekaři denně provádějí vizuální kontrolu kvality surovin, ale tato činnost tvoří jen šest procent jejich povinností.

Úspora času a mezd plynoucí ze zavedení kamer a systému AI stále zdaleka nedosahuje nákladů na takovou technologickou modernizaci, ukázala studie.

„Naše studie zkoumá využití počítačového vidění napříč ekonomikou a zkoumá jeho použitelnost pro jednotlivé profese v téměř všech odvětvích a sektorech,“ uvedl ředitel výzkumného projektu Neil Thompson.

„Ukazujeme, že více automatizace bude v maloobchodě a zdravotnictví a méně v oblastech, jako je stavebnictví, těžba nebo nemovitosti,“ dodal.

AI může nahradit 300 milionů zaměstnanců

Podle loňské zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Umělá inteligence by mohla vést k tvorbě nových pracovních míst a zvýšení produktivity v různých odvětvích.

To by podle amerického futuristy a autora knihy Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything (Vláda robotů: Jak umělá inteligence všechno změní) Martina Forda mohlo mít hrozivé následky.

„Nejde jen o to, že by se to stalo jednotlivcům, ale mohlo by to být docela systémové. Mohlo by se to stát mnoha lidem zcela náhle, potenciálně všem najednou. A to má důsledky nejen pro tyto jednotlivce, ale pro celou ekonomiku,“ prohlásil Ford.

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, již dříve uvedl, že systémy jako ChatGPT by mohly nahradit kupříkladu novináře. „ChatGPT například umožňuje lidem s průměrným písemným projevem vytvářet eseje a články. Novináři tak budou čelit větší konkurenci,“ uvedl pro BBC ekonom Carl Benedikt Frey působící na Oxfordské univerzitě.

Bojí se i umělci

Také někteří umělci a programátoři vyjadřují obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí. Nicméně umělá inteligence může rovněž vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Evropská komise si posvítí na partnerství Microsoftu a OpenAI

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám