Hlavní obsah

Skype je v ČR populární, má zde kolem tří miliónů účtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služba levného telefonování po internetu Skype má v České republice kolem tří miliónů uživatelských účtů. Vyplývá to z informací zástupců firmy. Vzhledem k počtu internetových přípojek patří Češi podle firmy k největším uživatelům programu na světě. K internetu má v Česku nyní přístup zhruba 4,8 miliónu lidí. Podobně je na tom třeba Maďarsko, Estonsko či Tchaj-wan.

Článek

V pátek uplyne pět let, kdy se objevila první verze komunikačního programu Skype. Součástí Skypu je vedle služby pro volání přes počítač i funkce pro textovou komunikaci přes internet v reálném čase. K jejím největším konkurentům patří například služba ICQ. Právě on-line komunikaci Skype se v posledních dvou letech nevyhnuly problémy v podobě nedostupnosti systému nebo rozsáhlých virových útoků.

V loňském roce Skype v Praze otevřel jedno ze svých hlavních vývojových center, které podle dostupných informací zaměstnává několik desítek programátorů. Podle nedávného vyjádření výkonného ředitele Joshe Silvermana chce firma v Praze dále růst. Skype vznikl před pěti lety jako skandinávská společnost, kterou založili Švéd, Dán a skupina estonských programátorů.

Od roku 2005 je jejím vlastníkem internetový aukční dům eBay. S nabídkou telefonování přes internet zdarma zásadně změnil telekomunikační trh. Postupem času ho následovaly další, i tuzemské, firmy. Například operátor Volný nabízí levnější hovorné do všech sítí i variantu bezplatného volání za měsíční paušál.

Skype z druhého pohledu

Oblíbený program Skype pochopitelně nemá pouze samé příznivce, v celém světě nalezneme také množství nesmiřitelných odpůrců.

Kritici Skypu vyčítají uzavřený komunikační protokol, což kromě jiného znemožňuje použití alternativních klientských programů. Odborníci také v minulosti upozorňovali na nevýhodu řízení služby z centrálního serveru. Právě tato koncepce zřejmě způsobila, že vloni v srpnu technický problém na centrále odrovnal celou síť.

Skype používá technologii peer-to-peer známou z výměnných sítí ke spojování telefonních hovorů, textové komunikaci (instant messaging) a také k provozování videohovorů. Klientský program běží kromě operačního systému Windows i na Mac OS X, různých distribucích linuxu i na Windows Mobile používaném v přenosných zařízeních.

Reklama

Související témata:

Související články

Síť Skype se částečně vzpamatovala

Přístup do sítě populární internetové telefonní služby Skype, která se od čtvrtka potýkala se softwarovým problémem, byl částečně obnoven. V pátek večer...

S PlayStationem do kapsy bude možné volat

Nová verze přenosné herní konzoly PSP (PlayStation Portable) bude podporovat komunikační technologii Skype. Její výrobce Sony to oznámil počátkem týdne....

Tři milióny Čechů volají pomocí Skypu

Program k volání přes internet Skype je jedním z nejpoužívanějších programů svého druhu v České republice. Tomu koneckonců nasvědčují i statistiky společnosti,...

Výběr článků

Načítám