Hlavní obsah

Tři milióny Čechů volají pomocí Skypu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program k volání přes internet Skype je jedním z nejpoužívanějších programů svého druhu v České republice. Tomu koneckonců nasvědčují i statistiky společnosti, které hovoří o třech miliónech uživatelů, a to včetně malých a středně velkých firem.

Článek

Komunikační společnost Skype, která poskytuje telefonování po internetu, má v České republice tři milióny uživatelů včetně zhruba 1500 malých a středních firem.

Na čtvrtečním setkání s novináři to řekl zástupce firmy Stefan Öberg, meziroční srovnání však nedoplnil.

Na světě používá Skype 276 miliónů lidí

Na celém světě se loni počet uživatelů Skypu zvýšil o 61 procent na 276 miliónů. Podle Öberga patří Češi k největším uživatelům volání po internetu na světě vzhledem k počtu internetových přípojek. K internetu má nyní přístup zhruba 4,5 miliónu Čechů.

Podobně je na tom třeba Maďarsko, Estonsko či Tchaj-wan. K největším konkurentům Skypu patří služba ICQ, kterou však uživatelé využívají převážně k písemné online komunikaci a nikoliv k telefonování.

Skype se dá částečně považovat za domácí firmu, neboť loni v Praze otevřel jedno ze svých hlavních vývojových center. Podle výkonného ředitele Joshe Silvermana chce firma v Praze dále růst.

Silverman neuveřejnil současný počet zaměstnanců

Silverman však odmítl plány do budoucna upřesnit a nesdělil ani současný počet zaměstnanců. Před otevřením centra se mluvilo o zhruba 30 programátorech.

Představitelé Skypu, který od roku 2005 vlastní americká společnost eBay, neřekli nic bližšího ani k případné spolupráci s vyhledávačem Google, o kterém se v poslední době hovoří. Skype vznikl před čtyřmi lety jako skandinávská společnost, kterou založili Švéd, Dán a skupina estonských programátorů.

S nabídkou telefonování přes internet zdarma zásadně změnil telekomunikační trh. Postupem času ho následovaly další, i tuzemské, firmy. Například operátor Volný nabízí levnější hovorné do všech sítí i variantu bezplatného volání za měsíční paušál.

Skype z druhého pohledu

Oblíbený program Skype pochopitelně nemá pouze samé příznivce, v celém světě nalezneme také množství nesmiřitelných odpůrců.

Kritici Skypu vyčítají uzavřený komunikační protokol, což kromě jiného znemožňuje použití alternativních klientských programů. Odborníci také v minulosti upozorňovali na nevýhodu řízení služby z centrálního serveru. Právě tato koncepce zřejmě způsobila, že vloni v srpnu technický problém na centrále odrovnal celou síť.

Skype v číslech

Program k volání přes internet Skype má nyní 276 miliónů registrovaných uživatelů. Od uvedení služby v roce 2003 do této chvíle spolu uživatelé hovořili či videotelefonovali déle než 100 miliard minut, uvedli zástupci společnosti.

Skype na trhu působí přibližně 4,5 roku (což je asi 2 365 200 minut). Lidé přes jeho služby volají již více než 69 444 444 dnů (přes 190 258 let).

Skype používá technologii peer-to-peer známou z výměnných sítí ke spojování telefonních hovorů, textové komunikaci (instant messaging) a také k provozování videohovorů. Klientský program běží kromě operačního systému Windows i na Mac OS X, různých distribucích linuxu i na Windows Mobile používaném v přenosných zařízeních.

Reklama

Související témata:

Související články

Síť Skype se částečně vzpamatovala

Přístup do sítě populární internetové telefonní služby Skype, která se od čtvrtka potýkala se softwarovým problémem, byl částečně obnoven. V pátek večer...

Výběr článků

Načítám