Hlavní obsah

Pořádně přituhuje. Prominentní američtí spisovatelé ženou tvůrce ChatGPT k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení autorů (Authors Guild) podalo předminulý týden žalobu na společnost OpenAI, která stojí za umělou inteligencí ChatGPT. K té se nyní přidalo dalších 17 prominentních amerických spisovatelů, kteří si nechtějí nechat líbit, že jsou jejich díla využívána k učení tohoto chatbota.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

Mezi 17 spisovateli, kteří se v tomto týdnu připojili k žalobě, jsou samá zvučná jména – například autor fantasy série Písně ledu a ohně (1996 až 2011) George R. R. Martin a John Grisham, autor populárních románů z právního prostředí.

K žalujícím autorům se připojila také Jodi Picoultová, mezi jejíž díla patří oceňované tituly Až na konec všech dní (1998) nebo Čas odejít (2014).

Foto: ČTK

George R. R. Martin

Žaloby proti tvůrcům umělé inteligence se množí. K soudu je ženou spisovatelé

Software

„Současné generativní systémy umělé inteligence produkují materiály, které jsou odvozením již existující tvorby,“ obhajovala podání žaloby u okresního soudu v New Yorku ředitelka Sdružení autorů Mary Rasenbergerová.

Tyto systémy podle ní „kopírují větnou strukturu, hlas, vyprávěcí postupy a kontext z knih a dalších textů, kterými byly nakrmeny“. „Jejich výstupy jsou jen směskami bez přidané hodnoty lidského hlasu. Papouškovaná kultura není náhradou lidského umění,“ doplnila Rasenbergerová.

Na mušce je i Meta

Už v minulém týdnu podali jinou žalobu společně dramatik David Henry Hwang a spisovatelé Matthew Klam, Rachel Louise Snyderová a Ayelet Waldmanová. Ta však směřuje na společnost Meta Platforms, která stejným způsobem trénuje své modely umělé inteligence.

Vůči společnosti Meta Platforms se žaloba opírá o zveřejněný soubor dat, které používala její jazyková umělá inteligence Llama pro svůj trénink. Autoři přitom poukazují na fakt, že u prvního systému Llama Meta zveřejnila letos v únoru soubor použitých děl a u nástupce Llama 2 už tak neučinila.

Právě to podle nich naznačuje to, že jsou si tvůrci „vědomi porušení autorských práv“.

Llama 2 je model umělé inteligence, který je přímou odpovědí na GPT-4 od OpenAI. Meta jej nabízí od července prostřednictvím cloudové služby Azure společnosti Microsoft, dostupný je pro veřejnost pod otevřenou licencí, tedy zdarma.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Meta půjde po krku ChatGPT, vyvíjí výkonnější systém umělé inteligence

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám