Hlavní obsah

Popularita Windows 7 pozvolna roste. Ukončené podpoře navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora operačního systému Windows 7 byla ukončena již zkraje roku 2020. Kdo by hádal, že tento systém upadne během let v zapomnění, byl by na omylu. Jeho popularita v posledních měsících dokonce ještě pozvolna stoupá. Dokládají to data analytického portálu StatCounter.

Video: archív tvůrců

 
Článek

Operační systém Windows 7 je v rámci platforem od Microsoftu stále ještě třetí nejpopulárnější, byť je jeho podíl velmi nízký.

Zajímavým paradoxem ale je, že od ukončení podpory v roce 2020 podíl tohoto systému neustále klesal. Zlom nastal až vloni před Vánocemi. Z říjnových 3,01 % totiž v listopadu vyskočil podle StatCounteru na 3,16 % a v prosinci dokonce na 3,35 %.

S ohledem na to, jak moc je platforma Windows populární, znamená tento skok přinejmenším desítky tisíc nových instalací.

Foto: StatCounter

Popularita různých verzí operačního systému Windows

Windows 11 používá už 400 milionů lidí. Trhu ale stále vládnou desítky

Software

Bezpečnostní riziko

Ukončení podpory ze strany Microsoftu znamená, že už pro danou platformu nebudou vydávány žádné další aktualizace.

Používat Windows 7 je tedy bez nadsázky bezpečnostní hazard. Ukončení podpory souvisí nejen s vylepšeními systému, ale také se zabezpečením. Pokud tedy bude u sedmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty.

Ochránit zcela uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový systém. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu.

Foto: archiv výrobce

Notebooky se systémem Windows 7

Trhu kralují desítky

Sluší se také doplnit, že tím vůbec nejpopulárnějším systémem současnosti je Windows 10. Podíl této platformy ale postupně klesá. Z říjnových 69,31 % desítky oslabily na 68,02 %, v prosinci podíl činil 67,42 %.

Popularita naopak roste v případě nejnovějších Windows 11, které jsou druhým nejoblíbenějším systémem současnosti. V říjnu podíl činil 26,17 % a v listopadu pak 26,63 %. V prosinci pak přišlo mírné oslabení na 26,54 %.

Vzhledem k tomu, že se Microsoft chystá v příštím roce ukončit podporu Windows 10, lze očekávat, že popularita desítek bude v nadcházejících měsících ještě více klesat. A jedenáctky budou naopak posilovat, protože půjde o jedinou podporovanou platformu pro běžné uživatele, kterou americký softwarový gigant nabízí.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Nechtějí ji ani zadarmo. Čínská konkurence Windows netáhne

Software

Může se vám hodit na Zboží.cz: Windows 7

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám