Hlavní obsah

Nechtějí ji ani zadarmo. Čínská konkurence Windows netáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když nabízíte operační systémy zadarmo, není to nutně ještě záruka toho, že půjde o naprostý hit. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili tvůrci operačního systému OpenKylin, který pochází z Číny. I když má podobný vzhled i funkčnost jako systém od Microsoftu, nalákal za půl roku jen 1,1 milionu lidí.

Foto: archív tvůrců

Operační systém OpenKylin

Článek

V Číně vznikají aplikace, které dovedou pobláznit celý svět. O tom není pochyb. Podívejme se například na TikTok, tato sociální síť kladoucí důraz na videa se stala už rok po spuštění jednou z nejúspěšnějších na celém světě.

Už po devíti měsících na trhu používalo tuto aplikaci 100 milionů uživatelů a v současnosti se počty stažení počítají na miliardy.

Číňané mají vlastní konkurenci pro Windows. Nabízejí ji zadarmo

Software

Žalostné výsledky

Operační systém OpenKylin se ale takové popularitě netěší. Tvůrci jej uvolnili ke stažení pro širokou veřejnost loni v červenci, největšímu zájmu se tato platforma těšila hned po uvedení – za dva týdny si ji stáhlo 750 tisíc lidí.

Nyní je ale OpenKylin na trhu již půl roku a počítadlo uživatelů se příliš nezvýšilo, aktuálně jich je něco málo přes 1,1 milionu. To jinými slovy znamená, že si za necelých šest měsíců stáhlo tuto čínskou platformu jen 350 tisíc lidí.

Podobně jako TikTok přitom tato nová platforma necílí pouze na uživatele v Číně, ale prakticky po celém světě – k dispozici je také verze s angličtinou. Stahovat ji je možné bezplatně přímo z webových stránek tvůrců. S ohledem na globální ambice jsou tedy čísla instalací žalostná.

Postaveno na Linuxu

OpenKylin je založen na operačním systému Linux, podle serveru The Register se konkrétně velmi podobá operačnímu systému Ubuntu. Uživatelům Windows tak bude pracovní prostředí velmi povědomé, nechybí zde lišta s aplikacemi, obdoba nabídky Start, klasické složky apod.

Obávat se případní zájemci nemusí ani toho, že jde o nějaký nedodělek ušitý horkou jehlou. Peking se pochlubil, že systém OpenKylin již využívá v rámci svého vesmírného programu. Tato platforma nicméně našla uplatnění i v oblastech finančnictví a energetiky.

Foto: archív tvůrců

Operační systém OpenKylin

Hlavní výhodou open-source softwaru je fakt, že zdrojový kód je volně přístupný a že jej může každý libovolně upravovat a měnit za účelem vývoje daného systému či programu.

Většina takto nabízených aplikací je tedy spravována komunitou a nabízena uživatelům zadarmo. To platí klidně i v případě celých operačních systémů, které jsou alternativou k Windows od Microsoftu, jako je to u platformy OpenKylin. Komunita okolo čínského operačního systému čítá nyní zhruba 4000 vývojářů.

Linux a svět open-source softwaru

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupný veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma – jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu.

Mezi nejznámější projekty patří operační systém Linux, kancelářský balík OpenOffice.org, oblíbená encyklopedie Wikipedie, webový server Apache a v neposlední řadě internetový prohlížeč Mozilla Firefox nebo e-mailový klient Thunderbird. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Hra velkých peněz. Mnichov přejde z Windows na Linux

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám