Hlavní obsah

Obavy z TikToku zesilují. Na vládních zařízeních platí stopka už i v Británii

Londýn

Británie se stala dalším státem, který zakázal používat čínskou aplikaci na vládních zařízeních. Nařízení přitom vstupuje v platnost okamžitě, informovala v noci ze čtvrtka na pátek agentura Reuters. Proti čínské firmě ByteDance se takto vymezila již celá řada západních států, stopka padla už i v České republice.

Foto: Mike Blake, Reuters

Logo firmy Tik Tok

Článek

„Bezpečnost citlivých vládních informací musí být na prvním místě, proto nyní tuto aplikaci zakazujeme na vládních zařízeních. Používání dalších aplikací, které sbírají data, budeme sledovat,“ prohlásil vládní představitel Oliver Dowden.

Dowden zdůraznil, že ze zákazu budou nicméně v Británii existovat výjimky. Ke svým účtům na TikToku se například lidé na vládních zařízeních budou moci připojit prostřednictvím aplikací třetích stran, které budou na předem schváleném seznamu.

Zákaz se navíc nevztahuje na osobní zařízení úředníků či vládních představitelů. Navíc v případě pracovních účelů budou moci pracovníci požádat o výjimku a v případě schválení TikTok nainstalovat i na vládní přístroj.

TikTok prý zvažuje oddělení od mateřské firmy ByteDance. Kvůli restrikcím

Software

Zákazu předcházela žádost britské vlády, aby národní centrum pro kybernetickou bezpečnost vyhodnotilo potencionální rizika spojená s aplikací. Přestože výsledek šetření nebyl oficiálně sdělen, jeho závěr je evidentní – k blokaci se vláda rozhodla kvůli obavám, že uživatelská data z aplikace by mohla skončit v rukou čínské vlády, uvedla agentura Reuters.

Společnost ByteDance se stejně jako v případě dalších zákazů napříč světem proti rozhodnutí britské vlády vymezila. „Jsme přesvědčeni, že zákazy byly založeny na mylných představách a jsou motivovány širší geopolitikou, v níž TikTok ani naše miliony uživatelů ve Spojeném království nehrají žádnou roli,“ reagoval mluvčí TikToku.

TikTok: Chceme spolupracovat

Doplnil, že čínská společnost je odhodlána „spolupracovat s vládou na řešení jakýchkoli obav“. „Ale měli bychom být posuzováni na základě faktů a mělo by se s námi zacházet stejně jako s našimi konkurenty,“ uzavřel mluvčí.

Zakázat TikTok na vládních zařízeních se minulý týden rozhodla také Belgie. „Nacházíme se v novém geopolitickém kontextu, kdy se vliv a dohled mezi státy přesunul do digitálního světa,“ varoval podle agentury AP belgický premiér Alexander de Croo.

Prakticky totožnou stopku dostal TikTok také ve Spojených státech, Kanadě či Dánsku, připomněl list National Post. Svým zaměstnancům zakázaly TikTok také Evropský parlament, Evropská komise a Rada Evropské unie. A to i na soukromých zařízeních, která mají přístup k firemním účtům.

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Software

Stopka v Česku

Na černou listinu přidal TikTok také český NÚKIB. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Smažte to! Kybernetický úřad varoval Čechy před TikTokem

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám