Hlavní obsah

Nová konkurence pro ChatGPT. Práce na AI od Applu jsou v plném proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apple skutečně chystá konkurenci pro ChatGPT od startupu OpenAI. Práce na novém systému umělé inteligence (AI) potvrdily agentuře Bloomberg další zdroje s tím, že práce jsou už nyní v plném proudu. Americký počítačový gigant se ale snaží stále držet všechny informace pod pokličkou.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Deník The Wall Street Journal (WSJ) informoval již letos v květnu, že se společnost Apple chystá vtrhnout na trh s umělou inteligencí.

List WSJ už tehdy odhadoval, že podnik AI využije nejen pro interní potřebu, ale také v produktech pro běžné uživatele – například u virtuální asistentky Siri, aby poskytovala relevantnější a přesnější reakce na uživatelské pokyny a dotazy.

Bližší informace tehdy ale bohužel nebyly k dispozici. Agentuře Bloomberg se však podařilo nyní zjistit od dalšího důvěryhodného zdroje z jablečné firmy, že práce jsou údajně již v plném proudu. Apple má být na cestě, aby odhalil přímou konkurenci pro ChatGPT.

Apple pracuje na vlastní umělé inteligenci

Software

Právě tento chatovací robot od startupu OpenAI, který financuje americký Microsoft, vzbudil v posledních měsících velký zájem o umělou inteligenci.

Tento systém dokáže s využitím umělé inteligence generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat přesnější a užitečnější odpovědi. V podstatě připravuje půdu pro šíření technologií, které budou napodobovat lidi.

Umělou inteligencí se zabývají ale i další společnosti, podobný textový generátor nabízejí například společnosti Google či Anthropic, generátor obrazových materiálů pak Stability AI.

Foto: Archív tvůrců

ChatGPT na iPhonu

Apple ChatGPT zakázal

Apple práce na vlastní umělé inteligenci nepotvrdil. Ale to není nijak překvapivé, neboť americký počítačový gigant nikdy nekomentuje chystané novinky před jejich oficiálním odhalením, a to všem únikům navzdory.

V minulých měsících však zakázal svým zaměstnancům používat ChatGPT. Do AI nástrojů by neměli nahrávat žádné citlivé informace. Vysloveně bylo používání generativních nástrojů umělé inteligence zakázáno programátorům. Chatboti totiž dovedou vedle textu generovat klidně i kódy přesně podle zadání, čímž programátorům značně usnadňují práci.

Aby se mohlo ChatGPT a podobné služby vyvíjet, sbírají všechna vložená data. Citlivé informace se tak mohou teoreticky dostat do nepovolaných rukou. Kvůli tomu již dříve zakázaly tohoto chatbota svým zaměstnancům také společnosti Samsung, JPMorgan či Amazon.

ChatGPT na podobné výtky zareagovalo již v dubnu, kdy byl představen anonymní režim.

Na druhou stranu roste i počet firem, které již nyní hledají způsoby, jak umělou inteligenci využít ke zlepšení produktivity a efektivity svých zaměstnanců. ChatGPT může například pomoci inženýrům generovat počítačový kód a urychlit tak jejich práci, přesně takto AI používá firma Goldman Sachs.

Technologičtí giganti svádí boj o umělou inteligenci

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám