Hlavní obsah

Největší konkurent pro síť X je už i v Česku, Meta spustila Threads

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americká společnost Meta Platforms spustila ve čtvrtek v Evropě svou novou sociální síť Threads, která je považována za největšího konkurenta pro platformu X (dříve Twitter). Ještě před pár týdny přitom nebylo vůbec jasné, zda se v Evropské unii (EU) novinky vůbec dočkáme, neboť se Meta obávala pokut ze strany evropských regulátorů.

Foto: repro threads.net

Webová verze sítě Threads

Článek

„Zpřístupňujeme Threads v dalších evropských zemích. Vítejte všichni,“ napsal v příspěvku na své nejnovější sociální síti šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg.

Ještě před pár dny to vypadalo, že pro využívání sítě bude potřeba pozvánka z Instagramu. Nakonec ale Meta zpřístupnila svou novou sociální síť všem uživatelům, pozvánka tedy není vůbec potřeba.

Přistupovat je možné prostřednictvím webu Threads.net, případně s využitím mobilních aplikací. K dispozici jsou již verze pro Apple iOSGoogle Android.

Foto: archív tvůrců

Mobilní aplikace Threads

Threads se chystá do Evropy. Bude konkurovat síti X

Internet a PC

Registrace není potřeba

Meta otálela s uvedením Threads v Evropě kvůli místním regulátorům a obavám z možných pokut týkajících se nakládání s uživatelskými daty. Podobné spory totiž vede s EU už kvůli Facebooku a tomu, jak jsou využívána uživatelská data.

Nakonec ale provozovatelé sítě podle všeho našli s EU společný kompromis, uživatelům nabízejí přístup ke Threads i bez nutnosti registrace a přihlášení. Lidé ale v takovém případě mohou příspěvky pouze prohlížet, nikoliv vytvářet.

Pokud tedy uživatelé chtějí využívat všechny funkce, které Threads nabízí – především tedy vytvářet příspěvky –, je nutné se zaregistrovat.

Aplikace Threads se vzhledem i funkčností velmi podobná síti X (dříve Twitter), důraz je tedy na rozdíl od Facebooku kladen na krátké textové příspěvky, jejichž maximální délka může činit 500 znaků. Na síti mohou být nicméně sdíleny také fotografie či videa s délkou až pět minut.

Foto: archív tvůrců

Mobilní aplikace Threads

Rychlý vzestup a strmý pád

Sociální síť Threads byla oficiálně spuštěna ve vybraných zemích letos zkraje července. Jak bylo uvedeno již výše, s uvedením v Evropě kvůli místním regulátorům a obavám z možných pokut Meta otálela. Změnilo se to až nyní.

V prvních dnech po spuštění v zahraničí se zdálo, že půjde o naprostý hit. Za pět dnů si totiž aplikaci stáhlo 100 milionů lidí. Už v srpnu ale šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg podle agentury Reuters zaměstnancům přiznal, že popularita dramaticky klesla.

„Samozřejmě pokud se přihlásí více než 100 milionů lidí, v ideálním případě by bylo úžasné, kdyby všichni zůstali, nebo alespoň polovina. Tam ale ještě nejsme,“ řekl tehdy zaměstnancům Zuckerberg, čímž dal jasně najevo, že polovina uživatelů už konkurenta platformy X opustila.

Meta i nadále provozuje sociální sítě Facebook a Instagram, je také vlastníkem komunikační aplikace WhatsApp.

Foto: Leah Millis, Reuters

Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Vážná konkurence pro síť X

Načasování příchodu sítě Threads do Evropy je velmi nešťastné pro konkurenční platformu X, za kterou stojí americký multimiliardář Elon Musk. Reálně totiž hrozí, že část uživatelů přesedlá na novinku od Mety.

Pokud se to stane, problémy sítě X se ještě prohloubí. V současnosti totiž tato platforma bojuje s odchodem inzerentů kvůli kontroverzním výrokům Muska, inzerci pozastavily například společnosti Apple, Disney a IBM.

Jeden z nejnovějších kontroverzních výroků dvaapadesátiletého miliardáře se týkal Židů, kteří podle Muska „podporují nenávist vůči bělochům“. „Říkáš naprostou pravdu,“ napsal k jednomu postu na síti X podnikatel v polovině listopadu.

Foto: Reuters

Miliardář Elon Musk

Musk vulgárně zaútočil na inzerenty. Pokud X zkrachuje, bude to prý jejich vina

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám