Hlavní obsah

Ministerstvo fašismu? Hackeři si pohráli s mapou Ruska na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husarský kousek se podařil hackerům, kteří stojí na straně Ukrajiny. Podařilo se jim objevit slabinu v mapách od Applu, kde přejmenovali Ministerstvo obrany Ruské federace na Ministerstvo fašismu Ruské federace. Informoval o tom server GamingSym.in.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Sociální sítě od pátečního rána zaplavovaly obrázky, kde je budova ruského ministerstva skutečně přejmenovaná. Mnoho uživatelů si myslelo, že jde jen o nějaký vtípek – že si někdo pohrál s mapami Applu v grafickém editoru.

Ve skutečnosti šlo ale opravdu o práci hackera či skupiny hackerů. K „útoku“ se zatím nikdo nepřihlásil. Uživatelé po celém světě, kteří si vyhledali Ministerstvo obrany Ruské federace tak na jablečných přístrojích skutečně viděli anglicky název Ministerstvo fašismu Ruské federace, stejné označení bylo použito také v ruštině.

Americký počítačový gigant ale začal chybu v aplikaci Apple Mapy promptně opravovat. V pátek po 14. hodině tak MacBooky a další počítače s logem nakousnutého jablka již opět zobrazovaly správný název, na iPhonech byl však změněný název ještě stále dohledatelný – tedy i několik hodin po útoku.

O husarském kousku informovali také uživatelé sociálních sítích.

Název Ministerstvo fašismu Ruské federace se původně zobrazoval i na počítačích s logem nakousnutého jablka.

Apple vyhlásil v Rusku stopku

Společnost Apple v noci na středu stejně jako řada technologických gigantů před ní informovala, že je „hluboce znepokojena ruskou invazí na Ukrajinu“. Americký počítačový gigant přitom zasáhl proti Rusku daleko tvrději než jeho konkurenti – pozastavil prodej všech svých produktů v Rusku.

„Už minulý týden jsme zastavili veškerý export našeho zboží do Ruska. Zároveň jsme omezili fungování platební služby Apple Pay, smazali z App Storu zprávy ruských vládou podporovaných televizních stanic RT News a Sputnik News a deaktivovali jsme dopravní zpravodajství v Apple Maps,“ citoval prohlášení Applu zpravodajský server CNN.

Apple jako vzor boje proti Rusku. Microsoft, Facebook i Google pod palbou kritiky

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám