Hlavní obsah

Google chce zpoplatnit umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mountain View

Google patří ke společnostem, které se intenzivně zabývají vývojem umělé inteligence (AI). Doposud byly pokročilé algoritmy nabízeny uživatelům zadarmo, což se má údajně změnit. Informoval o tom deník Financial Times (FT), podle kterého nyní ve firmě probíhají diskuse o tom, jak by placené prémiové AI služby měly vypadat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Deník FT se ve svém nejnovějším článku odvolává na informace poskytnuté zdroji blízkými plánům společnosti. Zástupci Googlu nicméně zpoplatnění AI služeb ještě oficiálně nepotvrdili a článek FT ani nijak nekomentovali.

Pokud by se tyto informace potvrdily, znamenalo by to historický moment, neboť by poprvé od svého založení začal vyžadovat finanční úhradu přímo od svých uživatelů za využívání některých ze svých klíčových služeb.

BBC se chystá vytvořit vlastní AI

Software

Práce už začaly

Google chce přitom podle FT zařadit mezi placené prémiové služby i některé nové vyhledávací funkce, které by byly založené na umělé inteligenci. Tyto služby by se tak připojily k již existujícím prémiovým produktům, jako jsou například Gemini AI v elektronické poště Gmail nebo textovém editoru Docs.

Plány Googlu jsou údajně už tak daleko, že vývojáři již zahájili práce na přípravě placených systémů. Rozhodnutí o jejich skutečném zavedení do praxe však zatím nebylo vedením společnosti učiněno. Je nicméně evidentní, že Google usiluje o rozšíření své nabídky prémiových služeb založených na AI.

FT nicméně zdůrazňuje, že tradiční vyhledávání poskytované Googlem by i nadále zůstalo uživatelům k dispozici zdarma.

Generativní umělá inteligence, termín používaný pro popis systémů schopných na základě masivního množství dat generovat texty či obrázky v reakci na uživatelské pokyny, se stává čím dál více populární.

U konkurence se také platí

Patrně nejpopulárnější je systém ChatGPT od společnosti OpenAI, který financuje společnost Microsoft. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 465 Kč.

Většina lidí využívá umělou inteligenci každý den, i když to neví

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám