Hlavní obsah

Etika a transparentnost. Unie vydavatelů volají po zásadách pro AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem 26 vydavatelských a novinářských organizací z celého světa, včetně české Unie vydavatelů, zveřejnilo ve středu společné prohlášení, v němž volají po přijetí zásad při využívání umělé inteligence (AI). Prezentují se jako představitelé tisíců kreativních pracovníků z mediálního i knižního prostředí a žádají, aby AI při učení se z jejich podkladů respektovala duševní vlastnictví, odkazovala na zdroje použitých informací nebo respektovala pravidla hospodářské soutěže a zákony.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pod dokument se podepsala například Evropská rada vydavatelů (EPC) nebo Světová asociace vydavatelů zpravodajství (WAN-IFRA). O podpisu dokumentu informovala minulý týden Unie vydavatelů.

„Přestože technologie umělé inteligence přinesou veřejnosti, tvůrcům obsahu, podnikům a celé společnosti značné výhody, představují také rizika pro udržitelnost tvůrčích odvětví, důvěru veřejnosti ve vědomosti, žurnalistiku, vědu a zdraví našich demokracií,“ uvedli vydavatelé v prohlášení.

Doména .ai se stala digitálním pokladem, malému ostrovu vydělá stovky milionů

Internet a PC

Hlavní osy požadavků

Hlavními osami požadavků ve čtyřstránkovém dokumentu jsou etika, transparentnost a odpovědnost provozovatelů AI. Vývojáři i provozovatelé AI, kteří svůj software pomocí čerpání dat z již existujících textů učí tvořit nový obsah, by podle textu měli respektovat duševní vlastnictví a s ním spojené právní normy. Autoři původních textů totiž do jejich vzniku investovali a jejich vklad by měl být ochráněn, míní vydavatelé.

Dodávají také, že správci AI by měli „zajistit transparentnost, aby vydavatelé mohli vymáhat svá práva v případech, kdy je jejich obsah zahrnut do tréninkových datových sad“, přiřadit obsah původním vydavatelům a přiznat jejich autorství. Upozorňují, že by AI neměla zkreslovat původní díla, pracovat v souladu s lidskými hodnotami či respektovat soukromí a osobní data uživatelů, kteří se rozhodli s AI spolupracovat.

Zásady z dokumentu jsou podle ředitele České asociace umělé inteligence Lukáše Benzla v mnoha případech pochopitelné. „Obávám se však, že vzhledem k principům fungování systémů umělé inteligence a šíření obsahu na internetu bude extrémně obtížné najít řešení. Problematické je už jen zahrnování obsahu do tréninkových datových sad. Ostatně GPTBota, tedy web crawler společnosti OpenAI, který prochází web a ukládá data, od jeho uvedení na začátku srpna do konce srpna blokovalo již kolem osmi procent z 1000 největších světových webů,“ řekl Benzl.

Vedle EPC, WAN-IFRA a české Unie vydavatelů dokument podepsali také vydavatelské organizace z Dánska, Finska, Argentiny, Brazílie, Japonska, Kanady, Kolumbie nebo Jižní Koreje.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Nová konkurence pro ChatGPT. Práce na AI od Applu jsou v plném proudu

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám