Hlavní obsah

Čína přiškrtí umělou inteligenci. Ale méně, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína tento týden vydala opatření, kterým se musí řídit rozvoj odvětví generativní umělé inteligence (AI) v zemi. To vychází z dubnového návrhu čínského úřadu pro správu kyberprostoru (CAC), ale nakonec není tak přísné. Agentura Reuters nicméně zdůraznila, že opatření je prozatímní, může se tedy ještě měnit.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínská Alibaba má vlastní model umělé inteligence.

Článek

Nová pravidla vejdou v platnost 15. srpna, oznámena tedy byla s měsíčním předstihem. Toto opatření by se mělo týkat programů, jako jsou ChatGPT nebo Midjourney, které umožňují vytváření sofistikovaných textových nebo obrazových materiálů na základě jednoduchých pokynů.

Pravidla vyžadují, aby výstupy těchto technologií odpovídaly „socialistickým hodnotám“. Materiály vytvořené umělou inteligencí tedy musí „odrážet základní socialistické hodnoty“ a nesmí obsahovat data „spojená s podvracením státní moci“.

Čínská vláda chce zajistit, aby „využívání umělé inteligence bylo zdravé a aby vývojáři nesli zodpovědnost za legitimitu dat použitých ke zdokonalení jejich modelů a při vývoji algoritmů a sestavování tréninkových dat činili kroky k prevenci diskriminace“.

Umělá inteligence může vést k vyhynutí lidstva, varovali experti

Software

Omezení na systémy pro širokou veřejnost

Opatření se však vztahuje pouze na vývoj generativní umělé inteligence, která je určena pro širokou veřejnost. Pokud služba nebude určena pro běžné uživatele v Číně, nebudou tyto pravidla vymáhána.

Původní návrh z letošního dubna vyžadoval, aby služby využívající generativní umělou inteligenci prošly bezpečnostní inspekcí u úřadů pro regulaci internetu, než budou poskytnuty veřejnosti. Tento klíčový bod ale nakonec čínští zákonodárci vypustili.

Důvod, proč jsou opatření nakonec mírnější, je podle agentury Reuters nasnadě. Mírnějšími opatřeními nechce Peking brzdit rozvoj technologického sektoru, což by mělo pomoci v povzbuzení ekonomiky, která se po zrušení protipandemických opatření zotavuje pomaleji, než se původně očekávalo.

I přesto ale bude mít CAC pravomoc danou službu zablokovat nebo provádět trestní vyšetřování, pokud budou pravidla porušena. Úřad doporučil tvůrcům umělé inteligence využívat pouze státem schválené zdroje pro učení jejich modelů.

Toto opatření přichází poté, co čínští technologičtí giganti, jako jsou Baidu a Alibaba, představili vlastní modely umělé inteligence. Ty mohou tvořit kostru chatovacích programů nebo generátorů obrázků.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Musk se vrhá do dalšího byznysu, buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám