Hlavní obsah

ChatGPT stále trápí výpadky, stěžují si uživatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární Chatbot ChatGPT, který staví na umělé inteligenci (AI), stále čelí velkému náporu ze strany uživatelů. Společnost OpenAI tak není ani po týdnu od velkého hackerského útoku schopna zajistit 100% funkčnost. Nedostupnost služeb se bohužel dotýká i platících uživatelů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

ChatGPT razí prakticky od svého vzniku jednoduchý koncept – systémové prostředky serverové firmy jsou primárně k dispozici platícím uživatelům, zatímco na jedince využívající bezplatný přístup se dostane pouze v případě, kdy platící uživatelé nemají takový zájem.

Doposud bylo přitom standardem, že na neplatící uživatele se dostalo prakticky kdykoliv, pouze odpovědi chatbota na jejich dotazy trvaly déle.

Musk zpřístupnil vlastní umělou inteligenci. Není ale pro každého

Software

Jak se ale služba stává populárnější v různých koutech světa, uživatelé se stále častěji setkávají s přetížením systému. Není přitom výjimkou, že se chybové hlášky zobrazují i platícím uživatelům.

Samotná společnost OpenAI přitom na svých oficiálních stránkách tvrdí, že žádné problémy se službou nejsou. V uplynulých pěti dnech nebyl monitorován údajně žádný výpadek ChatGPT.

Zkušenosti uživatelů ale dokládají něco jiného. Na serveru DownDetector, který pravidelně monitoruje nedostupnost nejznámějších webových služeb, je možné dohledat každý den stovky stížností nespokojených uživatelů, které trápí kratší či delší výpadky.

Foto: repro OpenAI

Podle oficiálních stránek funguje ChatGPT bez problémů.

Foto: repro DownDetector

Uživatelé si přesto na serveru DownDetector stěžují na výpadky.

Masivní hackerský útok

Problémy uživatelé hlásí častěji od minulého týdne, kdy servery ChatGPT čelily masivnímu hackerskému útoku. „Potýkáme se s periodickými výpadky kvůli abnormálnímu provozu odrážejícímu DDoS útok. Pokračujeme v práci na zmírnění tohoto stavu,“ uvedli zástupci OpenAI minulý týden ve čtvrtek s tím, že první problémy se objevily už o den dříve.

Už ve čtvrtek nicméně měla být podle tvůrců zjednána náprava a služby měly být v plném rozsahu obnoveny.

Zástupci OpenAI doposud přesné detaily útoku nezveřejnili. V tuto chvíli není jasné ani to, kdo na populární americkou službu útočil.

Distributed Denial of Service (DDoS) jsou útoky, které mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

V případě ChatGPT muselo jít o velmi masivní útok, protože služba je na velký nápor uživatelů stavěna. V různých koutech světa tohoto chatbota využívá více než 100 milionů lidí, připomněl server Mashable.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence ChatGPT má výpadky, na vině jsou hackeři

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám