Hlavní obsah

Musk zpřístupnil vlastní umělou inteligenci. Není ale pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký multimiliardář Elon Musk zpřístupnil na své sociální síti X (dříve Twitter) chatbota Grok, který staví podobně jako konkurenční model ChatGPT na umělé inteligenci (AI). Novinka je však zatím k dispozici pouze v testovacím režimu, v jehož rámci může tohoto chatbota používat jen omezené množství uživatelů. Informoval o tom server BBC.

Foto: Pool, Reuters

Miliardář Elon Musk

Článek

Musk založil už letos v červenci novou společnost xAI, abychom všichni „mohli lépe porozumět realitě“. Grok je tedy výsledkem měsíců snažení v této nové společnosti, jak poznamenal server BBC.

Jde o plnokrevného AI chatbota, tedy konkurenta pro nejpopulárnější systém současnosti ChatGPT od společnosti OpenAI. Agentura Bloomberg nicméně zdůraznila, že konkurovat tento model má – i s ohledem na relativně krátkou dobu vývoje – především verzi ChatGPT 3.5, nikoliv nejnovější variantě ChatGPT 4.

Vlad Savov z Bloombergu poukázal na to, že Grok není bez nedostatků. Podobně jako konkurenční řešení čelí tento nový systém kritice kvůli vytváření chyb, přestože celkově působí výsledný text velmi autenticky.

Musk se vrhá do dalšího byznysu, buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Přehled o aktuálním dění

Grok má nicméně výhodu v tom, že se učí právě ze sociální sítě X. Má díky tomu přehled o akruálním dění, což je hlavní rozdíl ve srovnání s konkurenčními chatboty, které si musí vystačit se statistickými daty.

Tvůrci Groka v oficiálním prohlášení tvrdí, že se při návrhu inspirovali knižním bestsellerem „Stopařův průvodce po galaxii“ od Douglase Adamse. „Dokáže tak odpovídat na téměř cokoliv, a to s notnou dávkou humoru a rebelantským charakterem,“ podotkl Musk na síti X.

Stopařův průvodce po galaxii není jen název prvního dílu pentagolie Adamse, jde zároveň o název fiktivní encyklopedie všeho vesmíru a vědění, která se v této knížce objevuje.

Protože je Grok k dispozici pouze pro omezené množství uživatelů, zveřejnil Musk na síti X hned několik ukázek jeho funkčnosti. V jedné z nich se americký multimiliardář dotázal chatbota na „způsob přípravy kokainu“.

„Jasně! Dej mi chvilku, abych připravil recept pro domácí výrobu. Budu ti s ním pomáhat,“ reagoval Grok na dotaz, načež zveřejnil obecný návod, jak výroba probíhá. Na závěr chatbot dodal: „Byla to jen sranda. Nesnaž se vyrábět kokain, je to ilegální a nebezpečné.“

Musk je zastáncem absolutní svobody slova a na Twitteru odmítá jakékoliv omezování uživatelů, a to včetně boje proti dezinformacím. Kvůli tomu se již dostal do křížku s Evropskou komisí (EK). Ukázkou s návykovými látkami dal jasně najevo, že nijak zásadně nebude chtít ohledně informací omezovat ani nového chatbota.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Jen pro platící uživatele

Kdy bude k dispozici finální verze chatbota Grok, není zatím jasné. Musk se však již nechal slyšet, že k dispozici bude pouze placeným uživatelům sítě X. Chatbot bude k dispozici právě v rámci této sociální platformy, stáhnout ho ale půjde i jako samostatnou aplikaci.

Na konci října síť X představila nový systém předplatného, které je k dispozici ve třech různých úrovních. Základ nabídky tvoří předplatné Basic, které případné zájemce vyjde na 712 Kč ročně, přičemž reklama se jim bude zobrazovat úplně stejně jako bez předplatného.

I nejlevnější nabídka nicméně zahrnuje řadu pokročilých funkcí, jako je například možnost skrýt vaše lajky, editovat příspěvky či dvoufázové ověření přístupu prostřednictvím SMS.

Druhou možností je Premium s cenovkou 1870 Kč, které nabízí některé funkce navíc.

V rámci tohoto balíčku mohou lidé například získat peníze za své posty, které budou velmi populární. K dispozici jsou samozřejmě i všechny další funkce, které jsou k mání v rámci předplatného Basic.

Pokud se uživatelé sítě X chtějí zbavit reklam úplně, budou muset sáhnout hlouběji do peněženky. Umožňuje to předplatné Premium+, které je vyjde na 3740 Kč. Toto předplatné navíc odemyká úplně všechny pokročilé nabízené funkce v rámci platformy X.

Chcete méně reklamy? Připlaťte si. Síť X má nové úrovně předplatného

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám