Hlavní obsah

AI v lékařství zlepší diagnostiku a sníží náklady. Slibuje to i ona sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence může významně odlehčit přetíženým lékařům a pomoci těm nezkušeným, snižuje náklady na péči a umožní zachytit dříve třeba rakovinu tlustého střeva nebo plic. Projekty využívající AI ve zdravotnictví se objevují také v Česku a slaví úspěchy doma i v zahraničí, představily se i na diskusním kulatém stole v Poslanecké sněmovně.

Foto: ChatGPT / DALL-E, Novinky

Takto vidí umělá inteligence sebe sama.

Článek

„Zeptal jsem se umělé inteligence, jaké jsou podle ní její nejdůležitější přínosy pro zdravotnictví,“ uvedl v diskusi Radek Policar, odborník na právo z ministerstva zdravotnictví. V odpovědi mu inteligence zmínila například zlepšení chirurgických zákroků, snížení nákladů na péči a její lepší dostupnost nebo dokonalejší určení nemoci.

Lukáš Loun představil svůj projekt MAIA. Ten pomáhá lékaři při vyšetření tlustého střeva odhalovat výrůstky, které mohou být neškodné, ale také mohou dopadnout jako rakovina. „Umělá inteligence zachytí i nález, který by lékař neviděl. Označí ho zeleným obdélníčkem a přístroj pípne,“ popsal Loun.

MWC 2024: Jako ze sci-fi filmů. Takto s námi bude umělá inteligence mluvit

Internet a PC

Umělá inteligence zkrátí vyšetření až o dvacet procent, navíc rovnou sepíše i lékařskou zprávu, tu doktor může pouze zkontrolovat. Přístroj si podle autora rozumí s jakýmkoliv endoskopem na trhu, používají ho nemocnice v Česku a na Slovensku, chtějí jej ve Spojených státech. Zájem projevila i slavná klinika Mayo nebo softwarová společnost Microsoft.

„Umělá inteligence už je tady, nemá smysl s ní bojovat, lepší je ji využít. Objíždím lékařské kongresy a snažím se ukázat, že to je velká příležitost,“ řekl Tomáš Šebek, chirurg, jenž stojí například za projektem uLékaře.cz, lékařské online poradny.

Umělá inteligence by se podle něj dala nasadit například při plánování vyšetření a rozřazení pacientů do nemocnic. Vývoj léků by mohla umělá inteligence zkrátit z roků na měsíce. „Obory jako praktický lékař nebo neurolog jsou perspektivní pro člověka, tam bude hrát důležitou roli. Kde se zpracovává obraz, má stroj převahu,“ dodal Šebek.

Chatbot chybně přislíbil slevu, Air Canada ji z rozhodnutí soudu musí přiznat

Cestování

Druhý pár očí

Dalším řečníkem byl Matěj Misař ze společnosti Carebot. Jeho umělá inteligence zase pomáhá s rentgenovými snímky. „Všimla si například jedné léze, která by mohla být rakovinou plic. Ukázali jsme ji čtyřem zkušeným lékařům a ani jeden ji neviděl. Diagnózu určuje vždy lékař, ale umělá inteligence je pro něj druhým párem očí,“ popsal Misař.

Ve firmě spolupracují už s osmdesáti radiology po celé Evropě, věnují se také mamografickým vyšetřením nebo rentgenem hůře odhalitelným zlomeninám. Umělá inteligence může zásadně pomoci v regionech, kde nejsou tak zkušení lékaři, nebo je jich méně, a mají proto hodně práce.

Amazon stahuje knihy o rakovině krále Karla III. Obává se, že je napsala umělá inteligence

Evropa

Podle Zdeňka Kabátka, ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, nás zavádění AI nemine. „Pokud díky umělé inteligenci zvládne ambulance třicet pacientů místo dvaceti při zachování stejné kvality, je to benefit pro ni. Já hledám prospěšnost pro pojišťovnu,“ uvedl.

Lukáš Loun odvětil, že přínosem je právě prevence, včasné zachycení možné rakoviny, a tedy snížení následných nákladů na lékařskou péči.

Facebook bude označovat obrázky vytvořené umělou inteligencí

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám