Hlavní obsah

Facebook bude označovat obrázky vytvořené umělou inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě už zaplavují obrázky i videa vytvořené s pomocí umělé inteligence (AI). Vedle neškodného materiálu produkovaného běžnými uživateli prostřednictvím zdarma dostupných programů se nezřídka jedná o falza a manipulativní vizualizace. Společnost Meta, provozující po světě populární sociální sítě Facebook a Instagram, se chystá takové obrázky označovat speciální „nálepkou“. Ale zřejmě to nepůjde lehce.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Článek

Firma už takto upozorňuje na obsah vyprodukovaný vlastními systémy. Nově se to má vztahovat i na příspěvky z dalších stran.

Jak ale připustil zástupce společnosti Nick Clegg, dá se plošné označování obsahu od AI očekávat až za několik měsíců. Clegg v rozhovoru pro stanici BBC připustil, že potřebná technologie pro rozpoznávání uměle vytvářeného obsahu ještě není na dostatečné úrovni a určitě nebude pro video ani audio obsah.

Žádný social scoring. Umělá inteligence dostane v EU jasná pravidla

Internet a PC

Expert na AI z Marylandské univerzity Soheil Feizi pochybuje, že Meta uspěje. Podle něj bude mít umělá inteligence vždycky navrch.

„Mohou sice vyučit detektor k tomu, aby upozorňoval na nějaké obrázky specificky generované některými konkrétními modely, ale takové detektory půjde snadno obejít lehkou, dodatečnou úpravou obrázku,“ poznamenal Feizi.

Podle něj hrozí i vysoká chybovost opačným směrem, tedy že systém označí za falzum autentický obsah.

Meta čelí v poslední době kritice ve Velké Británii i USA kvůli počítačově manipulovanému obsahu. V jednom falešném videu se americký prezident Joe Biden nevhodně dotýká vlastní vnučky.

Na síti X se zase nedávno vyrojily uměle vytvořené pornografické obrázky s popovou hvězdou Taylor Swift. Jeden z nich nasbíral 45 milionů zhlédnutí a 24 tisíc uživatelů ho sdílelo dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám