Hlavní obsah

Amazon stahuje knihy o rakovině krále Karla III. Obává se, že je napsala umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Amazon zastavila prodej několika knih, o nichž panuje podezření, že je napsala umělá inteligence. Stalo se tak kvůli obavám, že obsahují nepravdivé informace o diagnóze rakoviny pětasedmdesátiletého britského krále Karla III.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britský král Karel III. a královna Camilla přicházejí na nedělní bohoslužbu do kostela svaté Máří Magdalény v Sandringhamu .

Článek

„Odstranili jsme tituly, které porušovaly naše směrnice o obsahu,“ sdělil internetový obchod Amazon v oficiálním prohlášení.

Buckinghamský palác předtím informoval, že všechny tituly, které spekulují o panovníkově diagnóze a léčbě, jsou „vlezlé, necitlivé a plné nepřesností“ a jeho právní tým se bude této záležitosti důkladně věnovat.

„Náš právní tým se tím bude podrobně zabývat. Vyzýváme všechny jednotlivce nebo organizace, které umožňují jejich prodej, aby je okamžitě stáhli,“ ohradil se mluvčí paláce.

Umělá inteligence ano, ale…

Podle listu The Telegraph knihy obsahovaly spekulace o tom, jakým typem onkologického onemocnění panovník Spojeného království trpí včetně rakoviny kůže i prostaty. Přinášely také podrobnosti o tom, kdy král zjistil svůj stav včetně toho, že pociťoval „strach, hněv a zoufalství“.

Všechny knihy Amazon nabízel na svém online zasilatelství jako napsané neznámými autory a vydané vlastním nákladem.

Jedna z biografií nesla název The King’s Battle: Charles III. and His Fight Against Cancer (Králova bitva: Karel III. a jeho boj s rakovinou) a na Amazonu se objevila 5. února, tedy ve stejný den, kdy palác oznámil panovníkovo onemocnění.

Dříve než synům řekl Karel III. o rakovině svému důvěrníkovi – knězi

Evropa

Mluvčí společnosti Amazon připustil, že firma stojí tváří v tvář závažné výzvě „Amazon neustále vyhodnocuje nové technologie a je odhodlán poskytovat autorům a zákazníkům co nejlepší zážitek z nakupování, čtení a publikování,“ sdělil.

Dodal, že firma dodržuje interní obsahové směrnice, které upravují, které knihy mohou být uvedeny k prodeji. V případě, že je vzneseno podezření, okamžitě prošetří jakýkoli výtisk, bez ohledu na to, jak dobře se prodává.

„Investujeme značné množství času a zdrojů, abychom zajistili dodržování našich směrnic, a knihy, které je nedodržují, odstraňujeme,“ doplnil. „Povolujeme-li díla vytvořená umělou inteligencí, nevztahuje se to na takto vzniklou tvorbu, která porušuje naše pokyny pro obsah. Odstranili jsme tituly, u kterých jsme zjistili, že odporují našim zásadám pro obsah,“ uzavřel.

V neděli na mši

Buckinghamský palác minulé pondělí oznámil, že král, který nastoupil na trůn před 17 měsíci, má neupřesněnou „formu rakoviny“. Diagnózu mu lékaři stanovili během vyšetření nezhoubně zvětšené prostaty, poté co zaznamenali „samostatný problém vyvolávající znepokojení“.

Palác neupřesnil, jakou formu rakoviny vladaři lékaři stanovili, nicméně dal na srozuměnou, že se nejedná o onkologické onemocnění prostaty.

Karel odložil všechny povinnosti na veřejnosti, avšak pokračuje v některých soukromých i v administrativních povinnostech a hodlá nadále pořádat každotýdenní audience pro premiéra Rishiho Sunaka.

Karel opustil venkovské sídlo Clarence House minulé úterý, den po zahájení léčby, po krátkém setkání se synem Harrym, a v neděli ráno se zúčastnil bohoslužby v Sandringhamu v Norfolku.

Král Karel III. má rakovinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám