Hlavní obsah

Síť X je pod taktovkou Muska rok. Vyhlídky do budoucna nejsou růžové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod vedením Elona Muska změnil Twitter název na X; kvůli jeho postojům síť přišla o inzerenty i zaměstnance. A budoucnost příliš slibně nevypadá, alespoň pro samotné uživatele. Americký multimiliardář chce zpoplatnit všechny účty a kolečko testování už začalo.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rozbité logo Twitteru

Článek

Pro veřejnost byla síť Twitter zpřístupněna v červenci 2006, u jejího zrodu stál programátor Jack Dorsey. Limit 140 znaků pro délku příspěvků byl odvozen od kapacity tehdejších SMS zpráv na mobilních telefonech. Firma vstoupila v listopadu 2013 na newyorskou burzu, dlouho se však pohybovala v červených číslech, čistý zisk poprvé vykázala až ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017, ale ani později nebylo její hospodaření výrazněji ziskové.

Od roku 2009 byl častým uživatelem Twitteru americko-kanadský miliardář jihoafrického původu Elon Musk, který stojí za vesmírnou společností SpaceX nebo automobilkou Tesla. Je považován za technologického vizionáře, podílel se na vzniku internetového platebního systému PayPal a z peněz za jeho prodej založil v roce 2002 SpaceX pro vývoj kosmických raket.

Musk se loni počátkem dubna stal největším akcionářem Twitter, když oznámil, že má podíl 9,2 procenta. Krátce nato ohlásil, že hodlá firmu koupit, s tím, že má podle něj mimořádný potenciál, který zcela rozvine.

Zadarmo to už nepůjde. Poplatek za používání Twitteru bude 23 korun

Internet a PC

Chtěl. Nechtěl. A pak zase chtěl…

V oznámení americkému regulátorovi Musk také sdělil, že má v plánu společnost stáhnout z burzy. Twitter sdělil, že jeho nabídku zváží. Musk se poté 25. dubna s jeho vedením dohodl, že internetovou platformu koupí za 44 miliard dolarů (zhruba bilion Kč). Společnost poté uvedla, že správní rada transakci jednohlasně schválila.

Musk v polovině května na svém twitterovém účtu oznámil, že plán převzetí společnosti je pozastaven. Chtěl nejprve podrobnosti k podílu falešných a spamových účtů a ujistit se, že tvoří méně než pět procent. V dalším tweetu však napsal, že o převzetí Twitteru pořád stojí.

V červnu miliardář varoval, že by mohl od smlouvy odstoupit. Jeho právní zástupce následně vysvětlil, že Twitter odmítl vyhovět žádosti o poskytnutí údajů o účtech na své síti. Dodal, že takové jednání je porušením podmínek dohody a že jeho klient si vyhrazuje právo ji zrušit.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Elon Musk

V červenci se Musk smlouvu o koupi rozhodl vypovědět. „Trváme na dohodnuté ceně a podmínkách,“ reagoval vzápětí předseda správní rady Twitteru a o několik dní později společnost multimiliardáře zažalovala.

Akcionáři v září schválili převzetí firmy za cenu 44 miliard dolarů. Musk poté začátkem října navrhl, že koupí Twitter za původně dohodnutou cenu 54,20 dolaru za akcii, která celý podnik ohodnocuje na původně domluvenou cenu. Akcie Twitteru po zprávě prudce posílily a obchodování s nimi bylo přerušeno. Soud miliardáři následně nařídil, aby se do 28. října s Twitterem dohodl, zda jej převezme, či nikoliv.

Twitter převzal 28. října

Ten ve stanovený den kontrolu nad Twitterem skutečně převzal a hned propustil vedoucí pracovníky včetně výkonného ředitele Paraga Agrawala. „Pták je osvobozen,“ napsal 28. října na svém twitterovém účtu s odkazem na logo sociální sítě.

Musk chystá dražší verzi předplatného na síti X

Internet a PC

Musk, který se stal jediným ředitelem Twitteru, vyzval zaměstnance společnosti, aby se buď připojili k závazku tvrdě pracovat, nebo aby odešli. Řada lidí následně dostala výpověď; z původních 8000 zaměstnanců jich zůstalo jen 1500. Někteří se rozhodli odejít také proto, že se jim nelíbilo, jaké novinky Musk na síti zavádí.

Za jeho působení se mimo jiné uvolnila pravidla pro psaní příspěvků, ale podle kritiků se tak otevřela cesta k nenávistným projevům nebo šíření nepravdivých informací. Síť se potýká s odchodem inzerentů, mnoho firem pozastavilo výdaje kvůli obavám z dopadů oslabeného moderování obsahu nebo kvůli nejistotě ohledně směřování společnosti pod Muskovým vedením. Podle agentury Reuters každý měsíc od října 2022 americké příjmy z reklamy na této sociální síti klesají nejméně o 55 procent.

Loni v prosinci nechal Musk uživatele hlasovat, zda má zůstat v čele Twitteru. Pro jeho odchod se tehdy vyslovilo 57,5 procenta z více než 17 milionů hlasujících. Miliardář následně uvedl, že odstoupí z funkce generálního ředitele, jakmile najde někoho dostatečně bláznivého, aby tuto práci vzal. Počátkem června se novou výkonnou ředitelkou stala Linda Yaccarinová, která do té doby působila jako manažerka v mediální společnosti NBCUniversal, kde měla na starosti reklamu.

Linda Yaccarinová (uprostřed)

Letos v lednu Twitter přestal samostatně existovat a sloučil se s nově vytvořenou Muskovou firmou X Corp. V létě se změnilo logo – dosavadního modrého ptáčka vystřídalo bílé X na černém pozadí – a síť se přejmenovala na X. Musk před nedávnem naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup – a také se je snaží motivovat, aby platili za rozšířenou službu, která se nyní nazývá X Premium. Platící uživatelé mohou využívat více funkcí, například psát delší příspěvky, a jsou na síti více vidět. Přístup k základním funkcím však mají všichni zdarma.

Podle Yaccarinové se na platformu v posledních týdnech inzerenti začali vracet a společnost X by mohla být v příštím roce zisková. Čelí však řadě soudních sporů. Žalující tvrdí, že firma nezaplatila nájemné za své kanceláře a dluží miliony dolarů na odstupném tisícům propuštěných zaměstnanců.

Foto: repro Twitter

Twitter se přejmenoval na síť X

Předplatné pro všechny

K září letošního roku měla síť X 550 milionů aktivních uživatelů. Jak se uživatelské počty změní po zavedení dalších změn, je však ve hvězdách. V tomto měsíci platforma začala testovat placené členství. Základní předplatné se jmenuje „Not A Bot“ a pro X nemá být primárním zdrojem peněz. Sloužit má v boji proti armádě botů, které svými příspěvky síť zaplavují.

„Je to jediný způsob, který mě napadá, jak bojovat s obrovskými armádami botů, protože bota si pořídíte za desetinu penny. Takové systémy pak zaplňují účty otravným spamem, šíří nenávistný obsah, nebo se dokonce pokoušejí ovlivnit volby,“ prohlásil již dříve Musk podle serveru DigitalTrends.

Zavedení byť jen minimálního poplatku podle něj způsobí, že se boti již nebudou vyplácet. „Pro každého bota by totiž musela být zaregistrována nová platební metoda, což pro jedince, kteří zřizují automatizované účty, bude představovat další velké omezení,“ konstatoval majitel sítě X.

Poplatek se bude v jednotlivých zemích lišit v závislosti na směnném kurzu, v základu by měl činit již zmiňovaný dolar za roční předplatné. V přepočtu za 23 Kč pak uživatelé získají možnost zveřejňovat příspěvky, přeposílat či citovat posty jiných uživatelů apod. Půjde tedy o zcela základní funkce.

Síť X stahovat z EU nebudeme, tvrdí Musk

Internet a PC

Bez předplatného by uživatelé měli mít možnost v podstatě jen nahlížet na zprávy ostatních, nikoliv je komentovat.

Test aktuálně probíhá na Novém Zélandu a Filipínách. Jak dlouho potrvá a kdy bude předplatné „Not A Bot“ rozšířeno i do dalších částí světa, není zatím jasné.

Prémiové účty podraží

V současnosti má pro běžné uživatele síť X pouze jedno předplatné, zvané Premium, to vzešlo z předchozí služby Twitter Blue. Zájemce vyjde na 2262 Kč ročně, případně na 217 Kč měsíčně.

Po zaplacení této sumy získají uživatelé některé prémiové funkce, jako je možnost editovat příspěvky, přednostní hodnocení v konverzacích a vyhledávání, možnost vytvářet delší posty a formátovat text, zároveň se jim zobrazí méně reklam.

V budoucnu se však očekává, že se v rámci tohoto předplatného začne zobrazovat reklama v plném objemu. Pokud budou chtít lidé získat přístup zcela bez reklam, budou si muset připlatit.

„Brzy budou spuštěny dvě nové úrovně předplatného X Premium. Jedna je levnější se všemi funkcemi, ale bez omezení reklam, druhá je dražší, ovšem nemá žádné reklamy,“ prohlásil americký multimiliardář. Bližší informace zatím neprozradil. V tuto chvíli tak není jasné, kdy budou různé verze předplatného k dispozici pro všechny uživatele.

Neslušný návrh. Elon Musk nabídl Wikipedii miliardy, pokud se vulgárně přejmenuje

Koktejl

Musk si utahoval ze Zelenského, sklidil za to kritiku

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám