Hlavní obsah

Neslušný návrh. Elon Musk nabídl Wikipedii miliardy, pokud se vulgárně přejmenuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář Elon Musk se ostře opřel do internetové encyklopedie Wikipedia. Vadí mu, že její provozovatelé od uživatelů stále chtějí finanční příspěvky. Na sociální síti X proto napsal, že pošle miliardu dolarů, pokud encyklopedie přijme vulgární jméno.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Elon Musk

Článek

Zakladateli společností Tesla, Space X a dalších došla trpělivost s provozovateli internetové encyklopedie Wikipedia. Dopálilo jej, že prostřednictvím různých oznámení od uživatelů stále chtějí finanční příspěvky.

„Dám jim miliardu dolarů, pokud se přejmenují na Dickipedii,“ napsal Musk na sociální síti X ke snímku obrazovky s „osobní výzvou“ přímo od jednoho ze spoluzakladatelů Wikipedie Jimmyho Walese. Potenciální nový název pracuje s anglickým slovem pro tělesný orgán, jenž mívají pouze muži, a zároveň se používá jako označení pro hlupáka.

„Přemýšleli jste někdy, proč nadace Wikimedia potřebuje tolik peněz? Rozhodně ne na provoz, vždyť všechny texty se vejdou doslova do telefonu,“ rozvedl Musk svůj postoj i s poukazem na to, že celý projekt Wikipedie stojí v prvé řadě na velkém množství dobrovolníků.

Na jeho otázky však již před osmi lety odpověděla mluvčí Wikimedie Samantha Lienová. Deníku The Washington Post tehdy vysvětlila, že provozovatel Wikipedie si tvoří finanční rezervy na celý jeden rok provozu. Pokud by tedy nastal nějaký nenadálý výpadek financování, bude encyklopedie bez problému fungovat ještě jeden rok, během něhož je možné sehnat prostředky na další provoz.

Musk a Zuckerberg se utkají v kleci a budou to přenášet živě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám