Hlavní obsah

Musk si utahoval ze Zelenského, sklidil za to kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatší muž světa Elon Musk opět vyvolal vlnu pobouření na sociální síti X, na které publikoval upravený obrázek s obličejem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten má přitom znázorňovat chlapce, který už dlouhou dobu nepožádal o americké peníze, což ho má frustrovat.

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatší muž světa Elon Musk

Článek

„Když už uběhlo pět minut a ty jsi ještě nepožádal o miliardovou pomoc,“ stojí v upraveném obrázku, který na sociální síti X publikoval Elon Musk.

Na amerického vizionáře se ovšem v komentářích ihned sesypaly stovky uživatelů, kteří jeho příspěvek zkritizovali. „Proč se vysmíváte statečnému vůdci, který vede svůj národ v hrdinském boji za svobodu? To se nestydíte?“ napsal hned pod Muskův příspěvek účet Republikáni proti Trumpovi.

Na tuto řečnickou otázku zareagovala americká novinářka Julia Davisová. „Protože Zelenskij se odvážil postavit Putinovi a Elon (Musk) to nikdy nedokázal,“ napsala redaktorka webu The Daily Beast.

„Zajímalo by mě, jestli existuje den, kdy Musk neřekne nějakou hloupost?“ zeptal se řečnicky Oleksij Hončarenko, poslanec ukrajinského parlamentu.

Podpora nepřestane

Muskův příspěvek se objevil v době, kdy ve Spojených státech probíhá nouzové financování americké federální vlády, které vojenskou pomoc Ukrajině nezahrnuje.

Americký prezident Joe Biden ovšem o několik hodin později Kyjev ujistil, že žádné přerušení pomoci není na pořadu dne. „Za žádných okolností nesmíme připustit přerušení americké pomoci Ukrajině,“ uvedl.

„Nepřestaneme bojovat za větší hospodářskou a bezpečnostní pomoc pro Ukrajinu,“ prohlásil lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer. „Většina v obou politických stranách pomoc Ukrajině podporuje,“ dodal.

Musk proti Ukrajině

Elon Musk se do záře reflektorů dostal také začátkem září, kdy vyšlo najevo, že minulý rok narušil ukrajinský útok na ruskou námořní flotilu. Z jeho biografie, kterou napsal Walster Isaacson, vyplývá, že tak učinil kvůli akutnímu strachu z ruského jaderného útoku.

V minulosti například Musk Ukrajině navrhl, aby se výměnou za mír vzdala Krymského poloostrova, který podle něj od roku 1783 stejně formálně patří Rusku. Podle něj totiž připojení Krymského poloostrova k Ukrajině v roce 1954 byla pouze „chyba Chruščova“.

Ke svému příspěvku na tehdejší sociální síti Twitter připojil i anketu, ve které s ním v této otázce téměř 60 procent lidí nesouhlasilo.

Musk to schytal od Tchaj-wanu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám