Hlavní obsah

Rok plný zmatků a změn. Jak se měnil Twitter před a po Muskovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to pondělí – 25. dubna 2022, tehdy se začal psát nový osud Twitteru. Elon Musk se před rokem dohodl na převzetí této sociální sítě. Trvalo to sice až do října, než se stal majitelem a šéfem v jedné osobě. Předtím i potom se ale stala celá řada zajímavých událostí. Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího, co se za posledních 12 měsíců událo.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo Twitteru

Článek

Americko-kanadský podnikatel jihoafrického původu Elon Musk (51) je považován za technologického vizionáře. Podílel se na vzniku internetového platebního systému PayPal a z peněz za jeho prodej založil v roce 2002 úspěšnou společnost SpaceX pro vývoj kosmických raket.

Musk je aktuálně podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg nejbohatším mužem světa. Podle časopisu Forbes, který používá jinou metodiku, je Musk druhý za francouzským podnikatelem Bernardem Arnaultem, spoluvlastníkem skupiny LVMH. Kromě toho Musk změnil svými elektrickými vozy Tesla i svět automobilového průmyslu. Koncem loňského října se stal šéfem společnosti Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť.

Musk, jehož majetek má nyní podle Bloombergu odhadovanou hodnotu 187 miliard USD (4,1 bilionu Kč), předvedl ve druhé polovině loňského roku spektakulární pád, a dokonce se dostal do Guinnessovy knihy rekordů, když překonal světový rekord v „největší ztrátě osobního jmění v historii“. Podle různých zdrojů Muskovo jmění v loňském roce kleslo o 165 miliard až 200 miliard dolarů. Hlavní příčinou propadu Muskova majetku je pokles akcií automobilky Tesla, které loni odepsaly zhruba dvě třetiny hodnoty.

Chaos na Twitteru nahrává šíření dezinformací a propagandy

Internet a PC

Chtěl. Nechtěl. A pak zase chtěl…

Musk, který je od roku 2009 častým uživatelem Twitteru, se loni počátkem dubna stal největším akcionářem společnosti Twitter, když oznámil, že má ve společnosti podíl 9,2 procenta. Krátce nato ohlásil, že hodlá Twitter koupit s tím, že firma má podle něj mimořádný potenciál, který on zcela rozvine.

V oznámení americkému regulátorovi Musk také uvedl, že má v plánu společnost stáhnout z burzy. Twitter sdělil, že jeho nabídku zváží. Musk se poté 25. dubna s Twitterem dohodl, že internetovou společnost koupí za 44 miliard dolarů (zhruba bilion Kč). Firma uvedla, že její správní rada transakci jednohlasně schválila.

Musk v polovině května na svém twitterovém účtu uvedl, že plán převzetí společnosti je pozastaven. Musk chtěl nejprve podrobnosti k podílu falešných a spamových účtů a ujistit se, že tvoří méně než pět procent všech účtů. Musk ale později v dalším tweetu napsal, že o převzetí firmy Twitter pořád stojí.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Elon Musk

V červnu Musk varoval, že by mohl odstoupit od smlouvy o převzetí Twitteru. Jeho právní zástupce uvedl, že Twitter odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své síti. Dodal, že takový postup je porušením podmínek dohody a že Musk si vyhrazuje právo ji zrušit.

V červenci Musk ukončil smlouvu o koupi Twitteru. Ten v reakci uvedl, že bude s Muskem bojovat u soudu za naplnění smlouvy o převzetí. Trváme na dohodnuté ceně a podmínkách, uvedl předseda firemní správní rady. O pár dní později podal Twitter na Muska žalobu.

Akcionáři Twitteru v září schválili převzetí firmy Muskem za cenu 44 miliard dolarů. Musk poté začátkem října navrhl, že koupí Twitter za původně dohodnutou cenu 54,20 dolaru za akcii, která celý podnik ohodnocuje na původně domluvenou cenu. Akcie Twitteru po zprávě prudce posílily a obchodování s nimi bylo přerušeno. Soud mu následně nařídil, aby se do 28. října s firmou Twitter dohodl, zda ji převezme, anebo ne.

Pták je osvobozen.
Elon Musk

Musk převzal 28. října kontrolu nad Twitterem a propustil vedoucí pracovníky včetně výkonného ředitele Paraga Agrawala. „Pták je osvobozen,“ napsal v tento den na svém twitterovém účtu Musk s odkazem na logo sociální sítě.

Musk, který se stal jediným ředitelem Twitteru, vyzval zaměstnance společnosti, aby se buď připojili k závazku tvrdě pracovat, nebo aby odešli. Kvůli tomuto ultimátu začaly z firmy odcházet stovky zaměstnanců. Od doby, co se Musk ujal vedení, prochází Twitter změnami a mimo jiné čelí kritice za odstraňování účtů, které byly zřízeny jen za účelem propagace konkurenčních sítí, anebo za blokování účtů prominentních novinářů.

Čekání na nového šéfa

V prosinci nechal Musk uživatele Twitteru hlasovat, zda má zůstat v čele společnosti. Pro odchod miliardáře z čela Twitteru se tehdy vyslovilo 57,5 procenta z více než 17 milionů hlasujících. Musk následně uvedl, že odstoupí z funkce generálního ředitele firmy, jakmile najde někoho dostatečně bláznivého, aby tuto práci vzal.

„Hádám, že pravděpodobně ke konci tohoto roku by bylo dobré načasování najít někoho jiného, kdo by společnost řídil, protože si myslím, že by měla být ve stabilní pozici kolem, víte, koncem tohoto roku,“ konstatoval Musk letos v únoru na summitu v Dubaji.

Hodnota Twitteru se od Muskova převzetí snížila podle svého šéfa o více než 50 procent na 20 miliard dolarů. Když Musk na podzim Twitter kupoval, firma zaměstnávala téměř 8000 lidí. Jejich počet se zredukoval na 1500, řekl Musk 12. dubna v rozhovoru s BBC.

Poslední měsíce byly podle něj velmi stresující, ale koupě firmy byla správným krokem. Musk rovněž uvedl, že se k sociální síti vrátila většina inzerentů, takže z hlediska příjmů a výdajů je v tomto ohledu teď na nule.

Anketa

Je podle vás Twitter pod taktovkou Muska lepší sociální sítí než za původního vedení?
Ano
25 %
Ne
50 %
Nevím
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Twitter už jako firma neexistuje

Podle zjištění agentury Bloomberg společnost Twitter nyní přestala samostatně existovat, sloučila se s nově vytvořenou Muskovou firmou X Corp. Není jasné, co tato změna pro Twitter znamená. Miliardářský majitel v minulosti naznačoval, že koupě Twitteru má být „akcelerátorem“ pro vytvoření aplikace X – kterou nazval „aplikací všeho“.

Redaktor BBC se patrně i kvůli zprávě Bloombergu dotazoval šéfa Twitteru na to, zda by prodal sociální síť za stejnou částku, za jakou ji koupil – tedy za 44 miliard dolarů (946,4 miliardy korun). Musk odpověděl, že by ji prodal pouze v případě, že by „kupující byl stejně oddaný pravdě jako on sám“.

Na Twitteru v posledních dnech pozastavily svou přítomnost kanadská rozhlasová a televizní společnost Canadian Broadcasting Corporation (CBC), švédský veřejnoprávní rozhlas Sveriges Radio (SR) a americká rozhlasová síť NPR. Tyto společnosti se tak vymezily proti tomu, že byly Twitterem označeny za „média financovaná vládou“, což je označení, které Twitter dosud používal pro státní média, jako je ruský web Sputnik nebo deník čínské komunistické strany.

Musk chystá změny, aby nalákal více lidí na placený Twitter

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám