Hlavní obsah

Používáte data z Twitteru! Musk hrozí Microsoftu žalobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Šéf společnosti Twitter Elon Musk hrozí Microsoftu žalobou. Tvrdí, že americký softwarový gigant používá data z této sociální sítě bez povolení. Jde o přímou reakci na rozhodnutí Microsoftu, že jeho reklamní platforma nebude od 25. dubna Twitter podporovat. Upozornil na to server BBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo Twitter

Článek

„Ilegálně trénovali pomocí dat z Twitteru. Je čas na soudní řízení,“ nechal se slyšet Musk po oznámení Microsoftu, že odstraní Twitter ze své firemní reklamní platformy.

V praxi to bude znamenat, že pracovníci nakupující reklamní prostor nebudou moci přistupovat ke svým účtům na Twitteru prostřednictvím nástroje pro sociální správu Microsoftu, uvedl ve čtvrtek server BBC.

Na internetu se válí části zdrojového kódu Twitteru. Bude to řešit soud

Bezpečnost

Microsoft žádný oficiální důvod pro tento krok neuvádí. Spekuluje se ale, že toto rozhodnutí může souviset s novou změnou cenového modelu Twitteru pro přístup do rozhraní. Firemní zákazníci by měli platit minimálně 42 000 dolarů (898 880 Kč) měsíčně za tento přístup.

„Další kanály na sociálních sítích – jako je Facebook, Instagram a LinkedIn – budou nadále dostupné,“ stojí v prohlášení Microsoftu.

Musk je dlouhodobým odpůrcem prodeje dat z Twitteru ostatním, byť tvrdí, že je otevřený nápadům. „Nicméně vytrhnout databázi Twitteru, odstranit reklamy a následně prodat naše data ostatním není příliš šťastné řešení,“ prohlásil již dříve Musk.

Twitter přišel o většinu zaměstnanců

Musk koupil Twitter loni v říjnu za 44 miliard dolarů (asi 944 miliard Kč), načež spustil personální čistku. Podle Muska má Twitter nyní pouze 1500 zaměstnanců, což je výrazně méně než před rokem, kdy jich měl téměř 8000. Personální dietou prošla tato sociální síť poté, co ji Musk loni na podzim koupil.

Masivní propouštění Musk ospravedlňoval úbytkem inzerentů v loňském roce, protože právě z inzerce má sociální síť drtivou většinu příjmů. Twitter se kvůli tomu dostal do velké ztráty. V rozhovoru pro BBC nicméně uvedl, že většina inzerentů se k sociální síti vrátila a příjmy společnosti se tak dostaly „na nulu“.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Elon Musk

Musk také uvedl, že se jednalo o velmi stresující období a že sice byly provedeny nějaké chyby, ale celkově byla akvizice firmy správným krokem. Přestože se Twitter potýká s výzvami a musí čelit náročné situaci na trhu, platforma má podle Muska „největší počet uživatelů v historii a je stále velmi důležitou součástí sociálních médií“.

Agentura Bloomberg zároveň upozornila, že Twitter a bývalý generální ředitel Jack Dorsey nyní čelí žalobě od aktivistky Laury Loomerové kvůli tomu, že jí byl neprávem zablokován účet. V dokumentech předložených kalifornskému soudu se přitom uvádí, že Twitter se spojil s nově vytvořenou firmou X Corp.

Tato změna vyvolala řadu spekulací o tom, co se bude se sociální sítí dít a co její majitel Elon Musk plánuje.

Twitter už jako firma neexistuje. Přišel o většinu zaměstnanců

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám