Hlavní obsah

Darujte Ukrajině přebytečné PC a mobily, vyzvala občany EK

Brusel

Evropská komise vyzvala občany i firmy, aby Ukrajině darovali počítače, telefony a tablety, které už nepotřebují. Technika věnovaná v rámci iniciativy Laptopy pro Ukrajinu je určena především školám, nemocnicím a úřadům v regionech nejpostiženějších válkou.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dejte svému přebytečnému notebooku, telefonu nebo tabletu nový život v rukou ukrajinského zdravotníka, učitele či studenta,“ vyzývá iniciativa, kterou představila EK spolu s ukrajinským ministerstvem pro digitální transformaci.

Web iniciativy připomíná, že Ruskem vyvolaná válka měla ničivý dopad na ukrajinskou infrastrukturu a z domovů vyhnala miliony lidí, kteří nyní musejí pracovat a vzdělávat se přes internet. Týká se to i asi 200 000 dětí z nejzasaženějších oblastí. „Vážný nedostatek elektronických zařízení, jako jsou notebooky, tablety a chytré telefony, může vést k odpojení Ukrajinců od internetu,“ varuje web.

Již nepotřebnou elektroniku je zatím možné odevzdávat v Bruselu. V dalších zemích sedmadvacítky se vhodná sběrná místa ještě hledají. Lidé, kteří by takové místo chtěli zřídit, mohou iniciativu kontaktovat přes její internetové stránky.

Odřízněte Rusko od čipů k navádění raket, burcuje Ukrajina

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám