Hlavní obsah

Překvapení od Muska: Ukrajinci se nemohou přihlásit ani zaregistrovat na Twitter

Elon Musk v neděli slíbil překvapení internetovým botům a podvodným účtům na Twitteru. Rozhodl se jejich počet na sociální síti výrazně zredukovat. Po zavedených opatřeních se však není možné na Twitter přihlásit či zaregistrovat z mobilu zaregistrovaného na Ukrajině.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo Twitteru

Článek

Musk botům a podvodným účtům vyhlásil svou vlastní válku už dříve. V neděli jim ale slíbil překvapení. O několik hodin později Twitter zablokoval přibližně 30 mobilních operátorů po celém světě, čímž fakticky znemožnil přístup ke stovkám tisícům účtů, především v asijsko-pacifickém regionu.

Tento krok byl součástí dlouhodobé strategie Muska, který se snaží sociální síť zbavit spamů, tedy nevyžádaných a masově šířených sdělení. Místo cílení na jednotlivé účty zvolil strategii blokování mobilních operátorů, které nejčastěji podvodné účty využívají.

Smůlu tak mají všichni uživatelé s dvoufázovým ověřením, kteří využívají služeb zablokovaných operátorů. Těm totiž nemohou přijít potvrzovací SMS zprávy z Twitteru.

Otázkou ale je, proč Twitter přestal akceptovat ukrajinské mobilní operátory. Muskem vlastněná sociální síť zrušila možnost ověření účtů z Ukrajiny, ale také omezila vytváření nových účtů z této země.

Twitter umlčoval uživatele a utlumoval vybraná témata, naznačují další úniky

Internet a PC

Z Ruska to jde, Kreml ale síť blokuje

Při tvorbě účtu je totiž potřeba zadat své telefonní číslo s tím, že uživatel musí vybrat z nabízených předvoleb. Ta ukrajinská (+380) však není na seznamu k dispozici. Podobné problémy hlásili například také uživatelé z Kosova.

Přihlášení či vytvoření účtu naopak Twitter nadále umožňuje pro občany Ruské federace. Jejich předvolba +7 je nadále dostupná, nicméně časopis Forbes ve svém úterním článku upozornil, že Twitter je v Rusku stále blokován ze strany Kremlu a v dohledné době se na tom nic měnit nebude.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na informace o ukrajinských účtech reagoval pochopitelně podrážděně. Na Twitteru napsal, že válka na Ukrajině kvůli tomu zmizela z trendů na sociální síti. Následně Muska v příspěvku označil s dovětkem, že „by ho zajímalo, jestli se někdy dočkáme Twitter Files o podzimu/zimě 2022?“.

Kauza Twitter Files se týká právě Muska, který měl nejméně třem novinářům poskytnout přístup do interní komunikace zaměstnanců Twitteru ještě v době, kdy nebyl vlastníkem firmy. Klíčoví zaměstnanci tehdy řešili například zablokování účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa či zprávy o podnikatelských aktivitách Huntera Bidena, tedy syna současného šéfa Bílého domu Joea Bidena.

Novinky o tom, že se velká část uživatelů nemůže na Twitter zaregistrovat či přihlásit z Ukrajiny, vedla další uživatele k tomu, zda jde o Muskův záměr, nebo zda došlo k chybě.

Americký filantrop má totiž minimálně zvláštní vztah k válce na Ukrajině. Kyjev nejprve podpořil tím, že mu bezplatně poskytl služby satelitů Starlink. Na začátku října ale ukrajinské představitele pobouřil svým „mírovým plánem“. V něm napsal, že by se Kyjev měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje.

Bývalý ukrajinský velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk ho následně doslova poslal do p***le a uražený Musk toto „doporučení“ vyslyšel a stáhl své satelity z Ukrajiny.

Takhle to chodilo v Twitteru. Musk zveřejnil interní e-maily zaměstnanců

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám