Hlavní obsah

Čína bouchla do stolu a bitcoin zažívá volný pád

Analytici neustále upozorňují na vysokou volatilitu kryptoměn i na to, že kurz je velmi ovlivněn důvěrou samotných střadatelů. Na vlastní kůži se o tom mohli v pátek přesvědčit majitelé bitcoinu. Stačilo, aby čínská centrální banka oficiálně oznámila své nové rozhodnutí, a kurz nejznámější kryptoměny na světě se během pouhých dvou hodin propadl bezmála o 70 000 Kč. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Přitom v minulých dnech se kurz začal vzpamatovávat z pádu, který přišel na přelomu minulého a tohoto týdne v souvislosti se strašákem jménem Evergrande. Nejistá situace okolo této zadlužené čínské realitní společnosti se totiž přelévala také do světa kryptoměn.

Bitcoin tlačí dolů strašák jménem Evergrande

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Nicméně od poloviny týdne měl bitcoin spíše rostoucí tendenci. Ze středečních 40 554 dolarů (877 860 Kč), což byla nejnižší hodnota za celý tento týden, se v pátek kurz vyhoupl až na 45 142 dolarů (977 460 Kč).

Pak ale přišlo oznámení čínské centrální banky, že všechny platby v bitcoinech a dalších virtuálních měnách jsou nezákonné, a kurz začal velmi rychlým tempem padat. Během pouhých dvou hodin klesl na 42 010 dolarů (909 642 Kč), tedy bezmála o 70 000 Kč.

Veškeré kryptoměnové transakce jsou nezákonné a zakazují se, rozhodla Čína

Internet a PC

Zákaz jakýchkoliv kryptoměnových transakcí se netýká pouze služeb poskytovaných v Číně, ale také společností, které na území nejlidnatější země světa poskytují zahraniční kryptoměnové transakce.

Na pokles bitcoinu reagovala prakticky úplně stejně také celá řada dalších kryptoměn. Například ethereum se ještě krátce před polednem obchodovalo za 3107 dolarů (67 250 Kč), po poledni to ale bylo už jen za 2818 dolarů (61 000 Kč).

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám