Hlavní obsah

Příchod digitálního rublu se blíží, testy mezi lidmi odstartují příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kvůli válce na Ukrajině čelí tvrdým sankcím i ruský finanční sektor. Moskva tak hledá cesty pro rozvoj své platební infrastruktury. Řešením by mohl být digitální rubl, který se začne už příští týden testovat mezi vybranými spotřebiteli a společnostmi. Ve středu o tom informovala ruská centrální banka.

Foto: Profimedia.cz

Rubl (ilustrační foto).

Článek

Práce na digitálním rublu započaly už v roce 2021, tedy ještě před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Aktuálně je ale kvůli sankcím otázka jeho zavedení ještě ožehavější.

Západní země totiž v minulém roce jako součást sankcí zablokovaly předním ruským bankám přístup do mezinárodního platebního systému SWIFT. Rusové žijící v zahraničí tak nyní například nemohou jednoduše odesílat peníze na své bankovní účty v Rusku. Kryptoměny jsou řešením, jak provádět relativně jednoduše platby prakticky kdekoliv po světě, což by měl být i případ digitálního rublu.

V minulém roce probíhaly testy digitálního rublu výhradně mezi vybranými subjekty v ruském bankovním sektoru. Příští týden podle centrální banky testy začnou i mezi běžnými spotřebiteli, konkrétně do nich má být zapojeno 600 lidí a 30 podniků v 11 různých městech.

Místo bitcoinu digitální rubl. Rusko začne testovat novou měnu příští rok

Internet a PC

Od roku 2025

Podle první náměstkyně guvernérky ruské centrální banky Olgy Skorobogatové by digitální rubl v konečném důsledku měl umožnit Rusku rozvíjet mezinárodní platební transakce s ostatními zeměmi, které rovněž využívají digitální měny.

Moskva plánuje plné zavedení vlastní digitální měny v roce 2025.

Už v nadcházejícím roce má nicméně centrální banka v plánu rozšířit počet finančních institucí zapojených do tohoto systému, jak uvedla agentura Reuters.

Rusko není zdaleka jediným státem, který na vlastní digitální měně pracuje. Aktuálně zkoumá možnost zavedení takových plateb 114 centrálních bank. Digitální peníze centrálních bank jsou označovány zkratkou CBDC podle anglického „central bank digital currencies“. Jde v podstatě o alternativu ke kryptoměnám.

Zásadní rozdíl proti kryptoměnám

Hlavní rozdíl mezi CBDC a kryptoměnami spočívá v tom, že CBDC jsou pod kontrolou centrální banky, zatímco kryptoměny jsou téměř vždy decentralizované. Kryptoměny – jako například bitcoin – jsou tedy navrženy tak, aby byly mimo kontrolu jednotlivých subjektů.

„CBDC tak ve své podstatě rozšiřují přístup k bezhotovostním penězům centrálních bank. Ten mají nyní v zásadě jen obchodní banky, a to v podobě peněz na účtech u centrální banky. V případě emise univerzální CBDC by jej získaly i další subjekty (např. občané a firmy, pozn. red.),“ uvedla Česká národní banka (ČNB).

Digitální měny centrálních bank tedy bude možné využít k placení i ke spoření. „CBDC tedy představují novou, digitální formu peněz emitovaných centrální bankou a stejně jako současné hotovostní peníze je lze využít jako prostředek směny i jako uchovatele hodnoty,“ stojí v prohlášení ČNB.

Bankovní rada ČNB však dosud nepřijala žádné rozhodnutí ve věci případné emise české CBDC. Byla vytvořena pouze pracovní skupina, která celou problematiku okolo CBDC sleduje a analyzuje. Ve skupině jsou zastoupeny všechny relevantní útvary ČNB.

Alternativa ke kryptoměnám. Vzniká globální platforma pro digitální měny centrálních bank

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám