Hlavní obsah

Místo bitcoinu digitální rubl. Rusko začne testovat novou měnu příští rok

Moskva

V letošním roce sílí v různých koutech světa snahy o regulaci kryptoměn. Rusko se chce ale evidentně vydat úplně jiným směrem, hned zkraje nadcházejícího roku chce začít testovat digitální rubl. Mělo by jít o digitální měnu, která bude konkurovat například i bitcoinům. V úterý o plánech informovala guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová.

Foto: Yevgeny Odinokov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Rozhodnutí Ruska o testování digitálního rublu přichází jen měsíc poté, co se ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro server CNBC vyslovil pro podporu kryptoměn. „Kryptoměny mají právo na existenci a na to, aby se používaly jako platidlo,“ řekl Putin během rozhovoru.

Jedním dechem ale dodal, že je příliš brzy na to, aby se uvažovalo o používání kryptoměn při obchodování s ropou a dalšími komoditami, které tvoří většinu ruského vývozu.

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

Internet a PC

Tehdy ale evidentně narážel na bitcoin, ethereum a další kryptoměny – na stole už totiž musel mít plány na zavedení digitálního rublu. Ruský list Izvestija informoval totiž již během uplynulého víkendu, že práce na nové virtuální měně už běží delší dobu.

Podle zdrojů serveru je testování rozděleno do několika etap a zapojeno do něj má být 12 finančních institucí. Počítá se i s tím, že celý systém musí být legislativně zakotven tak, aby držitelé digitálních rublů a skutečných peněz měli úplně stejná práva, tedy například aby s nimi bylo možné platit doslova kdekoliv.

Nabiullinová neupřesnila, kdy by mohl být digitální rubl zaveden. Podle ní jsou podobné úvahy zatím předběžné. Teprve testování má totiž ukázat, zda se největší země světa touto cestou vydá, či nikoliv.

Bitcoin má na kontě nový rekord, stejně jako ethereum

Internet a PC

Salvador vsadil na bitcoin

Zatím nejdál je v možnosti platit virtuálními měnami středoamerický Salvador. Ten nezačal budovat vlastní digitální měnu, ale už v září uzákonil bitcoin jako oficiální platidlo vedle amerických dolarů.

Salvadorci mohou po celé zemi využívat virtuální peněženku Chivo. Aby země lidi skutečně nalákala k používání bitcoinu, dala všem uživatelům aplikace při prvním aktivování tuto kryptoměnu ve výši zhruba 30 dolarů (650 Kč).

I díky tomu si peněženku Chivo během prvního měsíce stáhlo o 500 tisíc lidí více, než kolik se předpokládalo – konkrétně 2,1 milionu obyvatel z celkových 6,5 milionu. Aktivně ji ale používá jen 12 procent spotřebitelů, citovala agentura Reuters Salvadorskou nadaci pro hospodářský a společenský rozvoj.

Salvadorci si zvykají na placení bitcoinem. Problémy přetrvávají

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám