Hlavní obsah

Práce na digitálním hongkongském dolaru jsou v plném proudu

Hongkong

V Hongkongu se aktuálně intenzivně pracuje na vývoji digitální měny e-HKD, která by měla usnadnit drobným spotřebitelům placení a nahradit hotovost. Podle zdrojů z bankovního sektoru v Hongkongu již minimálně jedna banka začala pracovat na vývoji digitální měny na povoleném blockchainu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V souvislosti s digitální měnou se vynořuje otázka, zda bude mít charakter plně centralizovaný nebo decentralizovaný. Hongkongská centrální banka přenechává rozhodnutí o charakteru digitální měny na bankách, které mají možnost si to přezkoumat a vypracovat vlastní průzkum.

Na rozdíl od digitální měny e-CNY, kterou už vydala čínská centrální banka, Hongkongská centrální banka nepodléhá centrální vládě. To znamená, že architektura digitální měny e-HKD byla vytvořena bankami a regulátor měl možnost vybrat, kterou variantu digitální měny přijmou, upozornil server Fast Forkast.

Evropská centrální banka učinila první krok ke spuštění digitálního eura

Internet a PC

Je třeba brát v úvahu i otázku bezpečnosti a ochrany soukromí. Úřady mohou požadovat, aby banky zmrazily účty, ale pokud si uživatel převede aktiva do své vlastní elektronické peněženky, úřady už na ně nemohou dosáhnout. To může být problém i v případě různých krádeží.

Hongkong je stále společností s vysokým podílem hotovosti, ale již před třemi lety začaly v Hongkongu působit virtuální banky, což jsou banky bez fyzických poboček. Místní ochota k digitálnímu bankovnictví se postupně zvyšuje, což může napomoci šíření digitální měny e-HKD mezi obyvatelstvo.

Vývoj digitální měny e-HKD je v zemi bedlivě sledován, protože může mít dopad na budoucnost finančního sektoru, a to nejen v Hongkongu, ale i v dalších částech světa. Poukázal na to specializovaný server CoinDesk.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám