Hlavní obsah

Praní špinavých peněz i poskytování nelegálních služeb. Francie vyšetřuje Binance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problém s Binance nemají jen Spojené státy, které tuto kryptoburzu ženou k soudu. Ve Francii totiž aktuálně probíhá vyšetřování této společnosti kvůli podezření z poskytování nelegálních služeb v oblasti digitálních aktiv a zapojování se do praní špinavých peněz. Informoval o tom server CoinDesk, který se specializuje na oblast kryptoměn.

Foto: repro binance.com

Webové stránky Binance.com

Článek

Na jakékoli závěry je zatím podle francouzské prokuratury brzy. „Všechny dokumenty a data shromážděná při prohlídce nyní budou předmětem hloubkového vyšetřování,“ stojí podle serveru CoinDesk v prohlášení prokuratury.

Podle Binance jde ale o rutinní akci. „Prohlídky vykonané regulátory a inspektory jsou ve Francii součástí regulačních povinností, které musejí dodržovat všechny finanční instituce. V minulém týdnu jsme podstoupili inspekci příslušných orgánů,“ prohlásil mluvčí společnosti Binance.

Banky budou blokovat americkou kryptoburzu Binance. Stopku ale půjde obejít

Internet a PC

Data uživatelů jsou v bezpečí

„Všechny informace o uživatelích jsou uchovávány v bezpečí a státním úředníkům jsou poskytovány pouze po obdržení doloženého příslušného odůvodnění,“ doplnil mluvčí kryptoburzy.

Kryptoburza Binance je registrována od května 2022 u francouzského finančního regulátora AMF jako poskytovatel služeb v oblasti digitálních aktiv, což byla první taková registrace v Evropě.

Už vloni v prosinci skupina francouzských investorů do kryptoměn podala trestní oznámení na Binance. Obvinila ji z klamání veřejnosti a propagování služeb ještě dříve, než to kryptoburze právo umožňovalo.

Agentura Reuters nicméně zdůraznila, že není zcela jasné, zda toto trestní oznámení přímo vedlo k vyšetřování ze strany pařížského státního zastupitelství.

Žaloba v USA

Problémy řeší Binance také v USA. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zažalovala kryptoburzu z „porušení pravidel ochrany investorů provozováním neregistrovaných burz, zkreslování kontrol obchodování či prodej neregistrovaných cenných papírů“. Obvinění čelí také zakladatel a současný šéf Binance Changpeng Zhao.

„Zhao a Binance se zapojili do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování a vypočítavého obcházení zákona, jak uvádíme celkem ve 13 obviněních,“ prohlásil podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler k případu.

Gensler zároveň varoval širokou veřejnost, aby se měla na pozoru „před investováním svých těžce vydělaných peněz s jejich pomocí“. Na mysli měl přitom právě kryptoburzu Binance.

Burza už minulý týden v prohlášení nicméně uvedla, že „aktiva uživatelů nejsou jakkoliv ohrožena“. Podle nich je žaloba bezdůvodná.

Lidé se bojí o vklady. Za 24 hodin vybrali z Binance 780 milionů dolarů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám