Hlavní obsah

Lidé se bojí o vklady. Za 24 hodin vybrali z Binance 780 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobu americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vůči největší kryptoměnové burze Binance neberou její klienti na lehkou váhu. Naopak je soudní dohra celého sporu vyděsila natolik, že začali masivně vybírat vložené peníze. A jde o stovky milionů dolarů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin - ilustrační snímek

Článek

Investoři ze svých účtů vybrali kryptoměny v hodnotě zhruba 780 milionů dolarů, což podle aktuálního kurzu odpovídá více než 17,2 miliardy korun. Data zveřejnila agentura Reuters, která se opírá o odhad kryptoměnové společnosti Nansen, jež se zabývá analýzami kryptoměnového trhu.

Binance působí po celém světě, panika se má týkat především amerických klientů. Právě v USA totiž největší kryptoměnová burza čelí žalobě.

Agentura Reuters se pokusila oslovit přímo centrálu Binance i její americkou součást Binance.US, ani jeden subjekt se však k odlivu úspor klientů nevyjádřil.

Americké úřady žalují kryptoburzu Binance. I jejího šéfa

Internet a PC

Aktiva nejsou v ohrožení, uklidňuje burza

Burza už v pondělním prohlášení nicméně uvedla, že „aktiva uživatelů nejsou jakkoliv ohrožena“. Podle nich je žaloba bezdůvodná.

Binance je na trhu s digitálními aktivy dominantním hráčem. Podle serveru CryptoCompare, který sleduje ceny kryptoměn i aktivity kryptoměnových společností, zpracovala v loňském roce Binance obchody za 23 bilionů dolarů (505 bilionů Kč). To je ze všech kryptoburz nejvíce.

SEC zažaloval kryptoburzu z „porušení pravidel ochrany investorů provozováním neregistrovaných burz, zkreslování kontrol obchodování či prodej neregistrovaných cenných papírů“. Obvinění čelí také zakladatel a současný šéf Binance Changpeng Zhao.

„Zhao a Binance se zapojili do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování a vypočítavého obcházení zákona, jak uvádíme celkem ve 13 obviněních,“ prohlásil podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler k případu.

Gensler zároveň varoval širokou veřejnost, aby se měla na pozoru „před investováním svých těžce vydělaných peněz s jejich pomocí“. Na mysli měl přitom právě kryptoburzu Binance.

Coinbase čelí také žalobě

Americký regulátor zažaloval v tomto týdnu také kryptoburzu Coinbase, která patří k největším na trhu. A to prakticky ze stejných důvodů jako o den dříve Binance.

„Společnost jednala jako neregistrovaný makléř a burza,“ stojí podle serveru CNBC v nejnovějším prohlášení SEC, které informuje o podání žaloby. Pracovníci komise zdůraznili, že u soudu se budou snažit prosadit „trvalé omezení nelegálních aktivit této společnosti“.

Je tedy evidentní, že regulační úřady v USA začínají vyvíjet daleko silnější tlak na kryptoměnový sektor, který zatím nikdo systematicky nereguluje.

„Tyto obchodní platformy, jež si říkají burzy, kombinují řadu funkcí, přitom porušují federální zákony o cenných papírech,“ burcoval podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler s tím, že nejméně 13 kryptoaktiv dostupných zákazníkům Coinbase bylo regulátorem považováno za cenné papíry.

Po Binance čelí žalobě i Coinbase. Nad kryptoburzami se v USA stahují mračna

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám