Hlavní obsah

Banky budou blokovat americkou kryptoburzu Binance. Stopku ale půjde obejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti americké kryptoburzy Binance, respektive její pobočky Binance.US mají poslední den na to, aby využili své bankovní účty k vybrání peněz z této platformy. Banky a platební instituce spolupracující s touto kryptoměnovou burzou totiž již informovaly, že od úterý omezí možnost používat americké dolary k nákupu kryptoměn na platformě a vybírat si je.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

To značně omezí schopnost burzy působit ve Spojených státech. Binance tuto informaci sdělila prostřednictvím svého účtu na sociální síti Twitter, kryptoburza už v minulém týdnu pozastavila příjem vkladů v amerických dolarech. Prý jen dočasně.

Podle dokumentů, které poskytla společnost Binance americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), jsou bankovními partnery burzy Axos Bank, Cross River Bank a také banky, které se dostaly do finančních problémů, jako je Silvergate, Signature a Silicon Valley. Tyto banky zpracovaly pro Binance v USA transakce v hodnotě miliard dolarů, jak upozornil zpravodajský server CNBC.

Je však nutné zdůraznit, že zákazníci nepřijdou o své peníze ani v případě, že si nestihnou vybrat své účty na Binance před úterní uzávěrkou. Poté totiž budou moci peníze převést na stablecoiny, které si následně budou moci převést zpět na dolary prostřednictvím jiné platformy.

Lidé se bojí o vklady. Za 24 hodin vybrali z Binance 780 milionů dolarů

Internet a PC

Žaloba od SEC

Tato opatření však naznačují, že bankovní partneři Binance dospěli k závěru, že burza představuje příliš velké riziko a že nedávné kroky ze strany SEC mají značný význam a nelze je ignorovat.

Komise zažalovala kryptoburzu z „porušení pravidel ochrany investorů provozováním neregistrovaných burz, zkreslování kontrol obchodování či prodej neregistrovaných cenných papírů“. Obvinění čelí také zakladatel a současný šéf Binance Changpeng Zhao.

„Zhao a Binance se zapojili do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování a vypočítavého obcházení zákona, jak uvádíme celkem ve 13 obviněních,“ prohlásil podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler k případu.

Gensler zároveň varoval širokou veřejnost, aby se měla na pozoru „před investováním svých těžce vydělaných peněz s jejich pomocí“. Na mysli měl přitom právě kryptoburzu Binance.

Burza už minulý týden v prohlášení nicméně uvedla, že „aktiva uživatelů nejsou jakkoliv ohrožena“. Podle nich je žaloba bezdůvodná.

Americké úřady žalují kryptoburzu Binance. I jejího šéfa

Internet a PC

Coinbase musí také k soudu

Americký regulátor zažaloval v tomto týdnu také kryptoburzu Coinbase, která patří k největším na trhu. A to prakticky ze stejných důvodů jako o den dříve Binance.

„Společnost jednala jako neregistrovaný makléř a burza,“ stojí podle serveru CNBC v nejnovějším prohlášení SEC, které informuje o podání žaloby. Pracovníci komise zdůraznili, že u soudu se budou snažit prosadit „trvalé omezení nelegálních aktivit této společnosti“.

Je tedy evidentní, že regulační úřady v USA začínají vyvíjet daleko silnější tlak na kryptoměnový sektor, který zatím nikdo systematicky nereguluje.

„Tyto obchodní platformy, jež si říkají burzy, kombinují řadu funkcí, přitom porušují federální zákony o cenných papírech,“ burcoval podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler s tím, že nejméně 13 kryptoaktiv dostupných zákazníkům Coinbase bylo regulátorem považováno za cenné papíry.

Po Binance čelí žalobě i Coinbase. Nad kryptoburzami se v USA stahují mračna

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám