Hlavní obsah

Největší ztráty způsobují viry

Novinky, Tomáš Přibyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z výsledků rozsáhlého celosvětového šetření o informační bezpečnosti, které provedla společnost KPMG, vyplývají nejzávažnější porušení bezpečnostních pravidel, jimž musely uvedené počty firem v roce 2002 čelit. Na prvním místě se umístily viry, dále krádež IT vybavení a spamming.

Foto: Leona Roháčková

Abutilon hybridum

Článek

"Počítačové viry píší antivirové firmy, protože jinak by jejich programy nikdo nekupoval." Tvrzení, se kterým se lze setkat relativně často. Je pravdivé, či nikoliv?

Píší antivirové firmy viry?

Především si musíme uvědomit, že nikdy nedokážeme přinést negativní důkaz. Nikdy nepřineseme důkaz, že antivirové firmy nepíší počítačové viry. V dané chvíli můžeme přinést pouze pozitivní důkaz (kdyby existoval): počítačové viry píší antivirové firmy. Dosud se jej ale nikomu nikdy předložit nepodařilo. A není pochyb o tom, že kdyby existoval, už dávno by k jeho zveřejnění došlo. Vždyť ztráty způsobené škodlivými kódy jdou celosvětově do miliard dolarů. Právníci celého světa by si v takovém případě na antivirovém průmyslu smlsli s velkým gustem.

Přikloňme se tedy k prvnímu tvrzení: žádný důkaz, že by antivirové firmy psaly viry, dosud nebyl předložen. Dle presumpce neviny tedy musíme předpokládat, že viry nepíší.

Tvůrci virů

A kdo je tedy vytváří? Programátoři, studenti, prostě obyčejní lidé z masa a kostí. Pisatele virů najdete mezi středoškolskými studenty, mezi stárnoucími pány, rekrutují ze z nejrůznějších sociálních i společenských vrstev. Není ani tak důležité, kdo je píše, ale jaké důvody jej k tomu vedou.

V drtivé většině případů jsou to důvody osobní. Může to být snaha dokázat sobě nebo světu, že na to mám. Může to být snaha pomstít se za příkoří. Může to být snaha zakomplexovaného programátora, který chce ukázat, že mám na víc. Pisatelem může být zhrzený mladíček snažící se tímto způsobem dokázat své milé, že je někdo. Ostatně jedno staré pravidlo říká, že je mnohem snadnější bořit než stavět, ničit než budovat.

Skulinky v sytému

Argument, kterým se někteří pisatelé virů ohánějí a kterým se někdy pokoušejí svou činnost ospravedlnit, je: Snažíme se hledat díry v systémech, snažíme se na ně upozorňovat. Proti tomuto argumentu samozřejmě nelze nic namítat, horší je to se způsobem jeho provádění. Upozorňovat na bezpečnostní chyby vytvořením počítačového viru, který poškodí data na statisících počítačů, asi není tím nejvhodnějším způsobem.

Je to stejné, jako kdybychom přistihli zloděje a on se bránil tím, že pouze chtěl upozornit na nedostatky zabezpečovacího systému. Ostatně: tito takzvaní hrdinové zpravidla ani nevystupují pod svými skutečnými jmény, ale skrývají se pod nejrůznějšími zkratkami či přezdívkami.

Ať tak či onak, počítačové viry stále častěji přinášejí nám uživatelům informačních technologií nedozírné škody. Jako takové jsou tedy veskrze negativní záležitostí - ať si jejich pisatelé tvrdí, co chtějí. (Autor je přední odborník na antivirovou ochranu a je připraven vám odpovědět na vaše dotazy na e-mailové adrese tomas.pribyl@aec.cz)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám