Hlavní obsah

Zájem o iPhony je rekordní. Applu se přesto nedaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf společnosti Apple Tim Cook se pochlubil, že zájem o nejnovější iPhony s číslovkou 14 v názvu je rekordní. Hospodářské výsledky amerického počítačového giganta ale jinak příliš pozitivní nejsou, firma ohlásila nižší zisk i tržby. Navzdory tomu byly překonány odhady analytiků.

Co umí chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro Max.Video: Apple

 
Článek

V druhém finančním čtvrtletí zaznamenal Apple pokles čistého zisku o 3,4 % na částku 24,2 miliardy dolarů (515,1 miliardy Kč). Za finanční kvartál, který skončil 1. dubna, se tržby Applu snížily o 2,5 % na 94,8 miliardy dolarů.

Analytici však čekali ještě horší výsledky, přesněji pokles o 4,4 % na 93 miliard dolarů.

Cook pro agenturu Reuters poznamenal, že Applu se dařilo především v prodejích iPhonů, které „byly rekordní“. Americký počítačový gigant za to může vděčit především rozvíjejícím se trhům, jako je Indie, Brazílie či Mexiko. „Výkony na těchto trzích nás v uplynulém čtvrtletí nadchly,“ konstatoval Cook.

Apple oblékl iPhony 14 do nové barvy

Mobil

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 Plus.Video: archív výrobce

Nárůst tržeb Applu za prodej iPhonů o 1,5 % na 51,3 miliardy dolarů je opravdu pozitivní zprávou. Zvláště v době, kdy spotřební elektronika čelí poklesu prodejů chytrých telefonů, tabletů a osobních počítačů kvůli omezení výdajů firem i běžných spotřebitelů.

Největším rostoucím segmentem Applu bylo odvětví služeb, které zahrnuje produkty jako iCloud a Apple Pay. Tržby tohoto segmentu vzrostly o 5,5 % na 20,9 miliardy dolarů.

Zájem o počítače vadne

Tržby z prodeje počítačů Mac se snížily o více než 30 % na 7,2 miliardy dolarů, což je větší pokles, než se očekávalo. Analytici odhadovali pokles o 25 %.

O tom, že se Applu v prodejích počítačů nedaří, informoval již dříve server 9to5Mac. Podle jeho zdrojů byl americký podnik kvůli žalostné poptávce dokonce nucen na dva měsíce pozastavit výrobu nových strojů s čipy M2.

Představení nových počítačů od Applu.Video: archív výrobce

V prvním čtvrtletí tohoto roku se prodalo 56,9 milionu osobních počítačů, což představuje meziroční pokles o 29 %. Tuto informaci zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC) s tím, že nejvýraznější propad zaznamenala americká společnost Apple. Problémy ale mají i další výrobci, potýkají se s poklesem spotřebitelských výdajů po skončení pandemie covidu-19.

Výsledky v prvním letošním čtvrtletí představují návrat do období před koronavirovou pandemií. V prvním čtvrtletí letošního roku bylo prodáno 56,9 milionu PC a v prvním kvartálu roku 2022 asi 80,2 milionu osobních počítačů, podotkl server CNBC.

Jedničkou v prodejích je společnost Lenovo, která však hlásí meziroční pokles v odbytu o 30,3 %. Rekordmanem je v tomto ohledu americký Apple, u kterého poptávka klesla o 40,5 %. Podnik s logem nakousnutého jablka si ale stále drží čtvrtou příčku v globálních statistikách prodejů počítačů.

Pro úplnost dodejme, že druhá pozice patří HP a třetí Dellu, pátá pak společnosti Asus. Celý trh v meziročním porovnání poklesl téměř o třetinu, přesněji o 29 %. Přesná čísla odbytu za první kvartál letošního i loňského roku naleznete v tabulce níže.

Odbyt počítačů v globálním měřítku (v milionech)
Výrobce1. kvartál 20231. kvartál 2022Meziroční pokles
Lenovo12,7 18,3 – 30,3 %
HP12,015,8 – 24,2 %
Dell9,513,7 – 31,0 %
Apple4,16,9 – 40,5 %
Asus3,95,6 – 30,3 %
Ostatní14,719,9 – 26,0 %
Dohromady56,980,2 – 29,0 %

MacBook Pro i Mac mini mají nové srdce. Apple slibuje vyšší výkon

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPhone, MacBooky, Monitory Apple, iPad

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám