Hlavní obsah

MacBook Pro i Mac mini mají nové srdce. Apple slibuje vyšší výkon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple v úterý nečekaně odhalila nový stolní počítač Mac mini a laptopy MacBook Pro se 14palcovým a 16palcovým displejem. Hlavní změny se ale udály v útrobách těchto novinek, staví totiž na úplně novém procesoru z dílny Applu.

Představení nových počítačů od AppluVideo: archív výrobce

 
Článek

Když se poprvé podíváte na novou a předchozí generaci Macu mini, nenajdete příliš mnoho rozdílů. Stále jde o nejkompaktnější počítač v nabídce Applu, který váží něco málo přes jeden kilogram a jeho konstrukce má výšku pouze 3,6 cm.

A to samé v bleděmodrém platí také o nových MacBoocích, které se liší především velikostí obrazovky. Se svými předchůdci jsou ale tyto modely prakticky totožné. I u prvních letošních novinek od Applu tak můžete počítat s displejem, který má v horní části nápadný ostrůvek s webkamerou, kovovým tělem i poměrně kompaktními rozměry.

Hlavní změnou je totiž integrace nových procesorů z rodiny Apple M2. S tímto čipem jsme se měli možnost setkat ve vybraných strojích od Applu už loni, letos ale americký počítačový gigant ukázal i vylepšené modely M2 Pro a M2 Max. Ty nastavují novou laťku výkonu.

Boj o nejvýkonnější počítačové srdce

Hardware
Foto: archív výrobce

Mac mini (2023)

Základní čip M2 se chlubí 8jádrovým CPU a 10jádrovým GPU, je schopný spolupracovat až s 24GB operační pamětí s propustností 100 GB/s. Proti tomu M2 Pro má až 12jádrové CPU a až 19jádrové GPU, paměť může dosahovat kapacity až 32 GB a nabídne propustnost 200 GB/s.

Vrcholem nové nabídky je pak logicky procesor Apple M2 Max, který nabídne sice také 12jádrové CPU, ale klidně až 38jádrové GPU. Tento čip může být navíc napojen až na 96GB operační paměti s propustností 400 GB/s.

Apple rovnou zveřejnil i informace o výkonu, aby bylo zřejmé, o kolik nové čipy zrychlily. Z nich je patrné, že starší generace M1 Max je stále výkonnější než M2 Pro, byť pouze nepatrně. Nejvýkonnější je pak samozřejmě M2 Max.

V propagačních materiálech uvádí Apple zrychlení až 11,6krát při převádění videa v případě čipu M2 Pro a až 15,9krát u modelu M2 Max, u obou procesorů až 10,6krát při převodu fotografií z nižšího rozlišení na vyšší a až 4,4krát při kompilování kódu.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro (2023)

Neférové srovnání

Apple nicméně tyto hodnoty uvádí ve srovnání s modelem, který byl vybaven procesorem Core i7. A to není úplně fér, protože ten není v nabídce již několik let. Pokud bychom srovnání prováděli se staršími čipy z generace M1, nebyl by nárůst výkonu ani zdaleka tak markantní.

Na reálné testy z praxe si nicméně budeme muset ještě minimálně pár dní počkat. Všechny nově představené stroje se totiž začnou prodávat až 24. ledna, tedy příští týden v úterý.

Mac mini se bude nabízet pouze s čipy M2 a M2 Pro, ceny budou startovat na 17 490 Kč. Nový MacBook Pro bude možné zakoupit od 58 990 Kč, v jeho útrobách přitom budou tepat výhradně procesory M2 Pro a M2 Max.

Kritika akcionářů zabrala. Šéfovi Applu klesne odměna o 40 procent

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám