Hlavní obsah

Virtuální realita je prý omezená, šéf Applu vidí budoucnost jinde

Šéf společnosti Apple Tim Cook se dříve kriticky vyjadřoval o metaverzu a virtuální realitě, v nedávném rozhovoru pro server GQ však naznačil, že se jeho názory začínají měnit. Stalo se tak v době, kdy se množí spekulace o tom, že Apple představí zcela nový produkt – brýle pro rozšířenou realitu.

Foto: Caitlin Ochs, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Cook pro server GQ zdůraznil, že „rozšířená realita může být velmi užitečná pro spolupráci a brainstorming“. Rovnou pokračoval příkladem, kdy na poradě budou mít všichni chytré brýle, uvidí se navzájem a zároveň se před nimi zjeví nějaký digitální prvek, který bude zobrazen jen díky brýlím.

Tento prvek by tak měl usnadnit spolupráci a povznést kreativitu na novou úroveň. „Celkově by mohla rozšířená realita přinést nové způsoby, jak dělat některé kreativní procesy a vylepšit komunikaci mezi lidmi,“ doplnila hlava Applu.

Předběhli Apple, ukázali brýle pro rozšířenou realitu dříve

Hardware

I nadále ale zůstává Cook skeptický k virtuální realitě, protože je prý velmi omezená – člověka „uvězní“ ve virtuálním světě. Rozšířená realita proti tomu spojuje skutečný svět s tím virtuálním, jak zdůraznil.

Většina světových výrobců přitom sází v současné době právě na virtuální realitu, rozšířené realitě se věnuje jen zlomek společností.

Nové brýle ještě letos?

V kuloárech se již několik let hovoří o tom, že společnost Apple chystá zbrusu nový produkt. Řeč je o brýlích pro rozšířenou realitu. Agentura Bloomberg loni uvedla, že brýle jsou již hotové a premiéra je na spadnutí. V loňském roce jsme se ale nakonec novinky nedočkali, protože designéři brýlí ještě dolaďovali nezbytné detaily.

A jak se nyní zdá, se svou prací ještě nejsou ani zdaleka hotovi. Podle zdrojů serveru Financial Times totiž designéři amerického počítačového giganta protestují proti tomu, aby byl headset vydán ještě letos. Proti nim ale stojí těžká váha – samotný šéf Applu.

Jak budou vypadat brýle od Applu? Tady je jedna z designových představ

Cook údajně požaduje, aby byly nové brýle vydány co možná nejdříve. Chce tak ukázat světu, že Apple je stále pokrokovou firmou, která má co nabídnout. Brýle by totiž byly prvním novým produktem s logem nakousnutého jablka od představení chytrých hodinek Apple Watch. První hodinky přitom podnik ukázal už v roce 2015.

Od té doby jsme se dočkali vylepšených počítačů a laptopů, dalších generací telefonů i nositelné elektroniky, ale žádného zcela nového zařízení.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Jaké je to zemřít? Virtuální realita dovoluje cestovat na druhý břeh

Internet a PC

Na rozšířenou realitu vsadil Microsoft

Přestože žádné konkrétní parametry brýlí od Applu zatím nezazněly, lze předpokládat, že novinka bude pracovat na velmi podobném principu jako chytré brýle HoloLens od společnosti Microsoft.

Jejich přední část je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase.

Foto: archív výrobce

HoloLens 2

V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě. HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací.

Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou, nebo sedíte doma na gauči. Nabídka aplikací by se měla postupem času rozrůstat.

Brýle HoloLens 2 vyjdou případné zájemce v přepočtu zhruba na 80 000 Kč.

Foto: archív výrobce

HoloLens 2

Chytré brýle umožňují neslyšícím „vidět“ rozhovor

Hardware

Reklama

Související články

Facebook sází na rozšířenou realitu

Sociální síť Facebook se hodlá nově zaměřit na technologii známou jako rozšířená realita, což je mix reálného a digitálního života, známý třeba z hry pro...

Výběr článků

Načítám