Hlavní obsah

Nové iPhony můžou využívat patenty od Nokie, Apple podepsal dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky/Cupertino

Finská technologická společnost Nokia oznámila podepsání nové dlouhodobé patentové dohody s americkou firmou Apple, která se proslavila především dnes již ikonickými chytrými telefony iPhone. Nová smlouva nahrazuje předchozí dohodu s Applem, která má vypršet koncem letošního roku.

Foto: Nokia, Reuters

Ústředí Nokia ve finském Espoo

Článek

„Tato nová dohoda jasně odráží sílu patentového portfolia Nokie, a to včetně desítek let investic do výzkumu a vývoje,“ prohlásila prezidentka patentové divize Nokie Jenni Lukanderová.

Zdůraznila přitom, že patentové portfolio Nokie zahrnuje v současnosti již více než 20 000 patentů a je výsledkem investic do výzkumu a vývoje v hodnotě přes 140 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu Kč).

Nokia mění logo

Internet a PC

Je nicméně nutné zdůraznit, že spolupráce se týká výhradně finské společnosti Nokia, která se několik posledních let soustředí především na vývoj síťových prvků. Nikoliv tedy společnosti HMD Global, která před lety mobilní divizi odkoupila a nyní se věnuje výrobě chytrých telefonů.

Cílem dohody je umožnit Applu využívat patentované technologie Nokie ve svých produktech. Přesné podrobnosti a podmínky smlouvy zůstávají důvěrné, avšak zpráva od agentury Reuters naznačuje, že dohoda se týká vynálezů Nokie v oblasti páté generace mobilních sítí (5G) a dalších pokročilých technologií.

Konektivitu pro 5G sítě nabízejí i všechny čtyři iPhony s číslovkou 14 v názvu.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 PlusVideo: archív výrobce

Co umí chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro MaxVideo: Apple

Ericsoon se také dohodl

Už na konci loňského roku uzavřel globální dohodu ohledně poskytování patentů Applu švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson. Stalo se tak po dlouhých soudních tahanicích, kdy se obě společnosti nedohodly na prodloužení sedmileté patentové dohody z roku 2015.

„Dohodou končí všechny současné právní spory související s patenty mezi oběma stranami,“ uvedla po uzavření dohody společnost Ericsson v oficiálním prohlášení.

Apple má uzavřené patentové dohody také se společnostmi Samsung či Huawei, připomněla agentura Reuters.

Konec patentové války, společnosti Apple a Ericsson se dohodly

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: Apple iPhone 14 Pro, Apple iPhone 14

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám