Hlavní obsah

Samsung zvýšil čtvrtletní zisk předběžně o polovinu. Díky poptávce po čipech

– Soul

Jihokorejská společnost Samsung Electronics ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů zvýšila provozní zisk o 53 procent na 12,5 bilionu wonů (237,8 miliardy Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků díky vysoké poptávce po čipech, což zvýšilo jejich ceny.

Samsung Galaxy A52 a Galaxy A52 5GVideo: Novinky

 
Článek

Firma, která je největším výrobcem chytrých telefonů a paměťových čipů na světě, to uvedla v tiskové zprávě. Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali zisk 11,3 bilionu wonů.

Zisk byl nejvyšší od druhého čtvrtletí 2018. Výnosy pak stouply o 19 procent na 63 bilionů wonů. Žádné další podrobnosti firma zatím neuvedla.

Zisk čipové divize podle analytiků vzrostl nejméně o pětinu, hlavně díky vysokým cenám paměťových čipů. Ceny čipů DRAM, široce používaných v serverech, mobilních telefonech a počítačových přístrojích, proti prvnímu čtvrtletí vzrostly o 27 procent. Ceny čipů NAND, které se používají pro ukládání dat, se podle výzkumné společnosti Trendforce zvýšily o 8,6 procenta.

Po nejlepších telefonech od Samsungu se jen zaprášilo

Mobil
Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S21

Růst v divizi čipů pomohl vykompenzovat mezičtvrtletní pokles odbytu chytrých telefonů, dodali analytici. Odbyt chytrých telefonů se podle údajů Shinyoung Investment & Securities snížil ve čtvrtletí na 59 milionů ze 76 milionů v prvním čtvrtletí.

Zpomalil prodej vlajkového modelu Galaxy S21, který firma spustila v prvním čtvrtletí. Na prodej měla negativní dopad i nová vlna nemoci covid-19 v regionech, jako je Indie a Vietnam, a také omezené dodávky čipů.

Áčka táhnou

„Loňské jaro představovalo pro trh s mobilními telefony šok, kdy se prakticky ze dne na den uzavřely obchody a veškerý prodej přešel na internet. Situace se začala zlepšovat v druhém čtvrtletí a výrazně nad očekávání se dostala v druhém pololetí. Od začátku letošního roku sice stále zaznamenáváme vysoké prodeje, ale ovlivňuje je nedostatek čipů. V praxi bychom tedy mohli prodávat i více, ale nemůžeme,“ prohlásil Tomáš Balík, ředitel divize mobilních zařízení ve společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

Tomáš Balík zároveň prozradil, že největší zájem je mezi lidmi o mobilní telefony v cenové relaci 7500 Kč až 10 000 Kč, do které spadá nejpopulárnější řada Samsungu Galaxy A. V dubnu byl vůbec nejprodávanějším smartphonem v portfoliu jihokorejského elektronického giganta Galaxy A52.

Z dražších modelů v ceně nad 15 000 Kč pak Samsung nejvíce prodával letošní novinku Galaxy S21. Ta se v obchodech nabízí aktuálně již od 22 490 Kč.

Představení chytrého telefonu Samsung Galaxy S21Video: Novinky

Samsung Galaxy A37 a A72Video: Novinky

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Špičkové mobily zlevnily o tisíce korun

Na nákup nového tabletu či chytrého telefonu patrně nebude příhodnější doba. U celé řady modelů je totiž možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Všechny...

Výběr článků

Načítám