Hlavní obsah

Špičkové mobily zlevnily o tisíce korun

Na nákup nového tabletu či chytrého telefonu patrně nebude příhodnější doba. U celé řady modelů je totiž možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Všechny nabídky ale nemusí být tak výhodné, jak se může na první pohled zdát.

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

 
Článek

Před koncem roku, tedy v lukrativní vánoční sezoně, se bude snažit zaujmout novými modely celá řada předních výrobců. Už během srpna se například ukáže nový chytrý telefon od společnosti Samsung, který bude patřit k tomu nejlepšímu, co bude na pultech obchodů k dostání.

V září si pak odbydou tradičně premiéru nové iPhony od Applu. Stejně jako v loňském roce by se měly ukázat hned tři nové modely.

Největší evropský veletrh

S příchodem nového školního roku se v sousedním Německu bude navíc konat největší evropský veletrh spotřební elektroniky IFA. I když bude letos patrně značně omezený kvůli koronavirovým opatřením, k vidění by měly být desítky dalších přístrojů. O novinky tedy nebude v předvánočním období rozhodně nouze.

A právě na tom mohou vydělat lidé, kteří pokukují po nějakém smartphonu již nyní. Aktuálně nabízené modely totiž zlevnily klidně o několik tisíc korun. Platí to především pro prémiové modely, které se v době své premiéry nabízely klidně i za více než 20 000 korun.

Ve vyšší střední třídě, tedy u telefonů za částky okolo 10 000 korun, je možné také na slevy narazit. Ale rozhodně nejsou tak výrazné jako u prémiových modelů, které naleznete i v tomto přehledu.

Zlevňovalo se také u cenově dostupnějších přístrojů, u nich se ale slevy pohybují v řádech stokorun. Na výjimky je možné narazit spíše výjimečně.

A co rychlý internet?

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Ale pozor, nižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být určeny pro český trh, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí chytré telefony a tablety, které neobsahují češtinu. Některé modely zase nejsou určeny na provoz v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Problémy se zárukou

Stejně tak může být případný problém se zárukou. I v Česku se sice mohou prodávat telefony, které byly zakoupeny na jiném evropském trhu. Problém ale nastane ve chvíli, kdy chcete přístroj servisovat či reklamovat – oficiální servisní střediska totiž přijímají bez poplatku zpravidla jen přístroje z oficiální české distribuce.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Na zmiňovaných nákupních rádcích naleznou zájemci o nové přístroje uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Huawei Mate 40 Pro: špičkový fotomobil

Design přístroje od společnosti Huawei působí velmi moderně, což je dáno tzv. vodopádovým efektem hran. Dotyková obrazovka se přes ně přehnula až o 88°. Zakřivená obrazovka nabízí úhlopříčku 6,8 palce a rozlišení 2772 x 1344 obrazových bodů. Jde mimochodem o OLED panel s věrným barevným podáním, který nabízí 90Hz obnovovací frekvenci.

Navzdory elegantní konstrukci je Mate 40 Pro poměrně odolným zařízením, splňuje certifikaci IP68. Nevadí mu tedy voda ani prach. Barevných variant bude existovat celá řada, pro Evropu je nicméně určena pouze černá a perleťově stříbrná.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Srdcem této vlajkové lodi je procesor Kirin 9000 5G, který je ekvivalentem těch nejlepších Snapdragonů. Vyráběn je pokročilou 5nm technologií, díky níž by měl být velmi výkonný i při zachování nízké spotřeby, respektive dlouhé výdrže baterie. Ta má mimochodem kapacitu 4400 mAh. V Česku je dostupná varianta s 8GB pamětí a 256GB úložištěm.

Tím nejzajímavějším jsou ale použité fotoaparáty – podle renomovaného serveru DxOMark jde totiž o jeden z nejlepších fotomodelů na trhu. Konkrétně nabízí na zadní straně čtyři objektivy, jsou elegantně ukryty v černém kruhu, a to včetně blesku. Na vývoji fotografické soustavy se opět podílela známá firma Leica, která se proslavila především výrobou vlastních fotoaparátů.

Kvůli americkým sankcím je však telefon dodáván s osekanou verzí operačního systému Android. To je snad jediný hendikep tohoto modelu.

  • Cena v dubnu: 29 990 Kč
  • Cena v červnu: 25 830 Kč

Xiaomi Mi 11: nástupce bestselleru

Xiaomi Mi 11 – nástupce loňského bestselleru s číslovkou deset – nabízí velký displej s úhlopříčkou 6,8 palce, který zabírá prakticky celou čelní stranu zařízení. Dotykovou plochu narušuje pouze průstřel pro čelní fotoaparát v levém horním rohu. Mimochodem obrazovka Super AMOLED patří k tomu nejlepšímu na trhu, nabízí rozlišení 2K+ (3200 x 1440 pixelů), 120Hz obnovovací frekvenci a vysoký jas 1500 nitů.

Srdcem telefonu je aktuálně nejvýkonnější mobilní čipset Snapdragon 888. Celkem osm jader je rozděleno do tří skupin. Nejvyšší výkon podává jedno jádro Cortex-X1, kterému sekundují další tři výkonná jádra Cortex-A78. Další čtyři jádra Cortex-A55 pak vynikají především svým úsporným provozem.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 11

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 11

Nejvýkonnější jádro nabízí takt až 3 GHz. Výrobce tvrdí, že výpočetní výkon je o 25 procent vyšší než v případě Snapdragonu 865. Ještě dramatičtější je nárůst grafického výkonu, díky jednotce Adreno 660 stoupl výkon například v hrách o 35 procent.

Vzadu jsou celkem čtyři fotoaparáty: hlavní s rozlišením 108 Mpx, širokoúhlý fotoaparát (13 MPx), 5MPx makro objektiv a 2MPx snímač hloubky ostrosti. Přístroj, který je poháněn operačním systémem Android, má k dispozici akumulátor s kapacitou 4600 mAh.

  • Cena v dubnu: 21 499 Kč
  • Cena v červnu: 17 799 Kč

Nokia 8.3: vlajková loď s atraktivní cenou

Nokia 8.3 5G cílí na náročnější uživatele, byť se to podle cenovky nemusí zdát. Základem je 6,81palcová obrazovka s rozlišením Full HD+. Vyzdvihnout si zaslouží také technologie PureDisplay, která se stará o co nejlepší barevné podání.

Mezi přednosti tohoto modelu patří také čtyři fotoaparáty na zadní straně, ke kterým dodala optiku známá společnost Zeiss. Hlavní fotoaparát se pyšní rozlišením 64 MPx a pokročilým nočním režimem.

Foto: archív výrobce

Nokia 8.3 5G

Foto: archív výrobce

Nokia 8.3 5G

Druhý objektiv s rozlišením 12 MPx a ultra širokoúhlým záběrem se hodí pro panoramatické fotky. Sestavu objektivů dále doplňuje 2MPx fotoaparát starající se o hloubku ostrosti a 2MPx makro snímač.

O svižné pracovní tempo se stará čipset Qualcomm Snapdragon 765G společně s 8 GB operační paměti a 128GB úložištěm. Výkon by měl být tedy dostatečný i pro hraní her. Jak již samotný název napovídá, Nokia 8.3 5G si rozumí s mobilními sítěmi páté generace, které se postupně rozšiřují také v Česku. Kapacita baterie činí 4500 mAh.

  • Cena v dubnu: 11 990 Kč
  • Cena v červnu: 8990 Kč

Apple iPhone SE: nejdostupnější jablečný smartphone

Nejdostupnějším novým iPhonem, který si odbyl premiéru již před loňskými letními prázdninami, je iPhone SE. Ten navíc po příchodu nových iPhonů 12 ještě více zlevnil.

Tak nízkou cenu může Apple nabídnout, protože do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu díky tomu se na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají.

Potěší i rychlé 18W nabíjení, díky kterému se telefon dobije na 50 % za pouhých 30 minut.

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnost. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším dvanáctkám si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

  • Cena v dubnu: 10 490 Kč
  • Cena v červnu: 8999 Kč

Samsung Galaxy S21: trojlístek prémiových modelů

Modely řady Galaxy S21 se nabízí ve třech provedeních, které se od sebe liší především velikostí displeje. Galaxy S21 nabízí úhlopříčku 6,2 palce, Galaxy S21+ pak 6,7 palce a nejlepší verze Galaxy S21 Ultra 6,8 palce. V případě posledního zmiňovaného modelu je navíc obrazovka zakřivená, plynule se přelévá z čelní strany na bočnice.

Fotografická výbava je však již odlišná. U modelu Galaxy S21 a Galaxy S21+ nalezneme na zadní straně tři fotoaparáty. Základem je hlavní senzor s rozlišením 12 MPx, který se chlubí ostřením Dual Pixel a optickou stabilizací (F1,8).

Představení chytrého telefonu Samsung Galaxy S21Video: Novinky

Představení smartphonu Samsung Galaxy S21 UltraVideo: Novinky

Dále je k dispozici 64MPx teleobjektiv se světelností F2,0, jenž stačí až na trojnásobné optické přiblížení. V kombinaci s digitálním přiblížením je k dispozici 30násobný Space Zoom. Posledním fotoaparátem na zadní straně je 12MPx ultraširokoúhlý objektiv se záběrem 120°, jeho světelnost je F2,2.

Model Galaxy S21 Ultra má však na zadní straně čtyři fotomoduly – ultraširoký, širokoúhlý a dva teleobjektivy. Základem systému je výrazný snímač s rozlišením 108 MPx, který je schopný pořídit HDR fotografie v 12bitové hloubce se 64násobnou barevnou paletou a více než trojnásobným dynamickým rozsahem (v porovnání s Galaxy S20).

  • Cena v dubnu: 23 990 Kč (S21); 27 990 Kč (S21+); 33 490 Kč (S21 Ultra)
  • Cena v červnu: 19 190 Kč (S21); 22 029 Kč (S21+); 31 040 Kč (S21 Ultra)

Reklama

Výběr článků

Načítám