Hlavní obsah

Samsung vyhlásil válku Applu, ceny prémiových smartphonů srazil o tisíce

Novinky, Lenka Zoulová

Před Vánocemi se Apple snaží zákazníky nalákat na nové iPhony s číslovkou 12 v názvu. Do ostrého souboje v rámci vánoční sezóny vyrazila společnost Samsung. Ta ceny u přímých konkurentů srazila o tisíce korun – u nejlepšího provedení činí sleva dokonce rovných deset tisíc. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Smartphony řady Samsung Galaxy S20 naživoVideo: Novinky

 
Článek

Ze všech čtyř novinek od Applu je nejlevnější iPhone 12 mini, případní zájemci za něj zaplatí 21 990 Kč. Provedení 12 Pro Max pak startuje na částce 33 990 Kč. Dva dříve představené jablečné smartphony se nabízejí od 24 990 Kč (iPhone 12), respektive od 29 990 Kč (iPhone 12 Pro).

Je nicméně nutné podotknout, že uvedené ceny platí pouze v případě základních kapacit. Vybavenější verze vyjdou citelně dráž. Například vrcholný iPohne 12 Pro Max s 512GB pamětí případné zájemce vyjde na 42 990 Kč.

Nejlepší iPhony už Vánoce nestihnou

Vánoce

S ohledem na to jsou nové cenovky vlajkových lodí Samsungu více než atraktivní. Základní model Galaxy S20 s 8GB operační pamětí a 128GB úložištěm stál ještě minulý měsíc 22 990 Kč, aktuálně je to ale 17 490 Kč. Za vybavenější a větší variantu Galaxy S20+ pak případní zájemci dříve zaplatili 25 990 Kč, aktuálně je to 21 690 Kč.

Vcelku logicky nejdráž vyjde provedení Galaxy S20 Ultra, které představuje to nejlepší z celé řady vlajkových lodí jihokorejského elektronického gigantu. Verze s 12GB pamětí a 128GB úložištěm se prodávala ještě minulý měsíc podle Zboží.cz za 37 490 Kč, aktuálně je však v obchodech k mání za 27 499 Kč.

Chytrý telefon Galaxy S20 Ultra od společnosti SamsungVideo: archív výrobce

Co umí vlajkové lodě Samsungu?

Model Galaxy S20 nabídne 6,2palcový displej. Větší bratříček Galaxy S20+ se pak pochlubí 6,7palcovou obrazovkou, to nejlepší v nabídce bude představovat Galaxy S20 Ultra, který bude disponovat 6,9palcovou úhlopříčkou. Rozlišení je ve všech provedeních Quad HD+.

Vedle hlavního senzoru mají všechny tři telefony na zadní straně také teleobjektiv, širokoúhlý objektiv a ultraširokoúhlý objektiv. Mezi jednotlivými fotoaparáty je možné dle libosti přepínat.

Foto: archív výrobce

Smartphone Galaxy S20 Ultra

Foto: archív výrobce

Smartphone Galaxy S20 Ultra

Všechny modely jsou navíc připraveny na éru 5G, je s nimi tedy možné přijímat nejnovější generaci mobilního internetu. Ta je však v České republice dostupná jen v několika městech.

Samsung věří, že všechny novinky poslouží také jako „kapesní konzole“. Řada Galaxy S20 nabízí displej s technologií 120 Hz, díky čemuž umožňuje velmi plynulé překreslení pohybu. Rozdíl by měl jít znát především v rychlých on-line akcích, jako jsou Fortnite či PUBG Mobile.

Foto: archív výrobce

Všechny tři novinky vedle sebe – zleva Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra

Foto: archív výrobce

Detialní pohled na fotoaparát nové vlajkové lodi

Lákadla nových iPhonů

Jednotlivé modely od Applu se od sebe liší především velikostí obrazovky. Nový iPhone 12 nabídne 6,1palcovou obrazovku, menší verze pak 5,4palcovou. Dvě velikostní provedení jsou k mání také u luxusnější edice Pro, konkrétně se iPhone 12 Pro pochlubí 6,1palcovým displejem a iPhone 12 Pro Max 6,7palcovým. Verze Pro budou luxusnější a budou mít teleobjektiv navíc na zadní straně.

Design všech novinek se dramaticky liší od všech předchůdců. Apple se v podstatě vrací do éry populárního iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených bočnic. Řada skalních fanoušků jistě tuto designovou změnu uvítá, už jen kvůli tomu, že konstrukce je lehčí, tenčí a v podstatě i menší.

Nárůst výkonu je u další generace iPhonů považována prakticky již za samozřejmost. Zástupci amerického počítačového gigantu se nicméně pochlubili tím, že pracovní tempo je tak svižné, že na jablečných telefonech poběží například i League of Legends, což je populární videohra designovaná primárně pro klasické počítače. Tím dal Apple jasně najevo, jak dramaticky výkon narostl. Je to zásluha čipu Apple A14 Bionic, který mají všechny čtyři novinky.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám