Hlavní obsah

Agresivní a zavádějící praktiky. Itálie si došlápla na Apple kvůli prodeji iPhonů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Kvůli prodeji iPhonů si došlápl na společnost Apple italský antimonopolní úřad. Ten označil „obchodní praktiky amerického počítačového gigantu za agresivní a zavádějící“. Za toto jednání byla Applu vyměřena pokuta deset milionů eur, což odpovídá více než 260 milionům korun. Upozornila na to agentura Reuters.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Společnost Apple prodávala několik posledních generací iPhonů jako voděodolné. Podle úřadu ale dostatečně na italském trhu nevysvětlila, že zvýšená odolnost funguje pouze za určitých podmínek.

Antimonopolním úředníkům zároveň vadilo, že Apple mátl zákazníky prohlášením o zřeknutí se odpovědnosti. Podle něho záruka na jablečné smartphony neplatí v případě poškození tekutinou. Tedy jinými slovy – telefony jsou voděodolné, ale pokud je poškodíte tekutinou, máte při reklamačním řízení smůlu.

Nové iPhony 12 se snadno poškrábou, i když měly být odolnější

Mobil

Na obranu Applu se sluší dodat, že podobně fungují záruky také u dalších výrobců chytrých telefonů. Ti ale podle všeho upozorňují v dostatečné míře, za jakých okolností jsou telefony voděodolné. Například tedy do jaké hloubky a jak dlouhou dobu se mohou používat pod vodní hladinou.

Pokuta zohlednila také to, že v případě poškození telefonů vodou či jinou tekutinou nebyla Italům zajištěna žádná další technická podpora.

Foto: Vitaly Nevar, Reuters

Nové iPhony 12 jsou také voděodolné, ale pokuta byla vyměřena hlavně kvůli dříve představeným přístrojům.

Co umí nejnovější dvanáctky?

Před letošními Vánocemi láká společnost Apple hned na čtyři nové iPhony. Jednotlivé modely se od sebe liší především velikostí obrazovky. Nový iPhone 12 nabídne 6,1palcovou obrazovku, menší verze pak 5,4palcovou. Dvě velikostní provedení jsou k mání také u luxusnější edice Pro, konkrétně se iPhone 12 Pro pochlubí 6,1palcovým displejem a iPhone 12 Pro Max 6,7palcovým. Verze Pro budou luxusnější a budou mít teleobjektiv navíc na zadní straně.

Design všech novinek se dramaticky liší od všech předchůdců. Apple se v podstatě vrací do éry populárního iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených bočnic. Řada skalních fanoušků jistě tuto designovou změnu uvítá, už jen kvůli tomu, že konstrukce je lehčí, tenčí a v podstatě i menší.

Nárůst výkonu je u další generace iPhonů považován prakticky již za samozřejmost. Zástupci amerického počítačového gigantu se nicméně pochlubili tím, že pracovní tempo je tak svižné, že na jablečných telefonech poběží například i League of Legends, což je populární videohra designovaná primárně pro klasické počítače. Tím dal Apple jasně najevo, jak dramaticky výkon narostl. Je to zásluha čipu Apple A14 Bionic, který mají všechny čtyři novinky.

Ze všech čtyř novinek je verze 12 mini nejlevnější, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Provedení 12 Pro Max pak startuje na částce 33 990 Kč. Dva dříve představené jablečné smartphony se nabízejí od 24 990 Kč (iPhone 12), respektive od 29 990 Kč (iPhone 12 Pro).

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám