Hlavní obsah

Telefon budeme mít integrovaný přímo v těle, míní otec mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Martin Cooper je jakožto vynálezce považován za otce mobilů. V rozhovoru pro televizní stanici CNBC uvedl, že současné smartphony považuje za příliš složité. Nastínil i budoucnost, podle něj budeme mít jednou telefony integrované přímo v těle.

Foto: Profimedia.cz

Martin Cooper s prvním telefonem na archivním snímku z roku 2011

Článek

Byl to pátek – 3. dubna 1973. Tehdy se uskutečnil první hovor z mobilního telefonu. „Že nevíš, odkud ti volám?“ zeptal se tehdy Martin Cooper ze společnosti Motorola svého rivala Joela Engela z Bell Labs AT.

Stál na Šesté avenue a chystal se na tiskovou konferenci v hotelu Hilton, kde oznámil, že se mu povedlo uskutečnit první hovor mobilním telefonem v historii.

První mobil se pochopitelně se současnou generací telefonů nedá vůbec srovnávat. Vážil 794 gramů, měřil 33 centimetrů, nabíjel se deset hodin a baterie mu vydržela půl hodiny.

První kyborg na světě: Dokážu cítit vesmír, ale opilé ženy mě tahají za anténu

Internet a PC

Současné smartphony jsou příliš složité

Přesto si Cooper váží starších přístrojů více než dnešních smartphonů. Ty považuje za příliš složité a špatně ergonomicky řešené. „Kdykoliv telefonuji a nemám sluchátko, musím opřít tento plochý kus materiálu o svou tvář a držet paži zvednutou v nepříjemné poloze,“ uvedl v rozhovoru pro CNBC.

To je podle něj důvod, proč se do budoucna celý trh musí chtě nechtě transformovat. „Příští generace už bude mít telefon zapuštěný přímo pod kůží, za ušima,“ přiblížil svou vizi Cooper.

„Taková zařízení nebude nutné nabíjet, protože vaše tělo je perfektní nabíječka. Když jíte, vaše tělo vytváří energii, že? Provoz sluchátka přitom vyžaduje jen trochu energie,“ doplnil.

Jeho vize naznačuje budoucí fázi lidstva, kdy budeme mít běžně naše tělo vylepšené výkonnými mikročipy. Propojit lidský mozek s počítačem se snaží například i společnost Neuralink, za kterou stojí americký multimilionář Elon Musk.

Představení mozkového implantátu od společnosti NeuralinkVideo: archív výrobce

Muskovy mozkové mikročipy: Firma měla týrat opice, letos chystá testy na lidech

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám