Hlavní obsah

Nebezpečné hry šíří na Androidu viry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvenství ve statistikách antivirové společnosti Eset získal v uplynulém měsíci adware Andreed, tento škodlivý kód se ve statistikách objevuje pravidelně. „Adware Andreed detekujeme na předních místech naší statistiky od loňského dubna,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Již od samého začátku se drží tato agresivní škodlivá reklama stejné a pravděpodobně tedy stále fungující strategie – šíří se prostřednictvím různých verzí známých her a nejčastěji na ni narazíme v jednom obchodě třetí strany, tedy mimo oficiální obchod Google Play. Typicky se může jednat o situaci, kdy hru, kterou chceme stáhnout, vyhledáváme přes vyhledávač a ne přímo na oficiálních distribučních místech,“ vysvětlil Jirkal.

Na konci loňského roku se tento adware šířil nejčastěji prostřednictvím hry Bridge Constructor, v lednu jej útočníci maskovali za titul Tower Conquest. Problémem je podle bezpečnostních expertů fakt, že útočníci prostřednictvím upravených her cílí i na všechny věkové kategorie uživatelů – například i na děti.

Spyware letos nabírá na síle

Bezpečnost

V uplynulém měsíci bezpečnostní experti zaznamenali zvýšenou aktivitu v případě dropperu Agent KMZ, kterému patřila třetí příčka. I tento škodlivý kód cílil v lednu na hráče. „Dropper Agent KMZ má v současnosti podobu nahrávače modifikací, zkráceně modů do aplikací, nejčastěji jsme ho v lednu objevili jako modifikaci pro hru Zombie War Idle Defense nebo modifikaci pro známou hru Archero,“ konstatoval bezpečnostní expert.

„To samo o sobě nemusí být nebezpečné a škodlivé, i když je samozřejmě otázka, nakolik je využívání takových nástrojů, které jsou většinou zpoplatněné a hru nějakým způsobem vylepšují, při hraní etické. Takový typ aplikace detekujeme jako PUA – potenciálně nechtěnou aplikaci,“ doplnil Jirkal.

„Z podrobnější analýzy jsme zjistili, že tato aktuální kampaň opravdu v některých případech distribuovala škodlivý kód – s jistotou jsme odhalili, že se jejím prostřednictvím určitě šířil adware, a nemůžeme vyloučit ani jiný, závažnější malware,“ vysvětlil Jirkal.

Šíří další malware

Druhé místo ve statistikách obsadil dropper Agent KEQ. Droppery fungují na napadeném zařízení jako schránky, které využívají útočníci k šíření dalšího malwaru.

„Agent KEQ se nejčastěji objevuje na veřejných internetových úložištích jako soubor Your File Is Ready To Download.apk a uživatelé na něj narazí při stahování obsahu, který na těchto úložištích hledají. Toto chování pozorujeme v Česku od začátku nárůstu jeho detekcí a jeho posunu na přední místa naší statistiky. V lednu se nicméně šířil i ve verzi aplikace Chrome. I přestože neútočí v nijak výrazných kampaních, zvýšenou aktivitu jsme u něj pozorovali 13. a 24. ledna,“ varoval bezpečnostní expert.

Proti předchozímu měsíci překvapivě klesl počet detekcí trojského koně Hiddad, který se nejčastěji šíří prostřednictvím hry napodobující populární Minecraft. V prosinci mu patřila druhá příčka, v lednu se nedostal ani do první desítky.

TOP 10 kybernetické hrozby v ČR pro Android – leden 2023:
1.Android/Andreed trojan (19,55 %)
2.Android/TrojanDropper.Agent.KEQ trojan (13,64 %)
3.Android/TrojanDropper.Agent.KMZ trojan (7,61 %)
4.Android/Hiddad.AYF trojan (7,27 %)
5.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (2,67 %)
6.Android/TrojanDropper.Agent.JDU trojan (2,61 %)
7.Android/TrojanDropper.Agent.IVJ trojan (2,56 %)
8.Android/TrojanDropper.Agent.JGZ trojan (2,33 %)
9.Android/Triada trojan (2,10 %)
10.Android/TrojanDropper.Agent.JFX trojan (1,93 %)

Napadají počítače od Applu. Čtyři z deseti virů mají jediné poslání

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám